Sinpaş GYO'nun Kızılbük Koyu'nda inşaa ettiği Termal Otel ve Termal Devremülk projesinde birçok mevzuat, yönetmelik ve kanuna aykırı işlem var. Bunun yanı sıra, bu işlemlerin önünü açan, denetlemeyen, bildiği halde durdurmayan sonuç olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek suça ortak olan bir Belediye de var. Nasıl Sinpaş GYO ve hataları olan diğer kurumlara tepki gösteriliyorsa Marmaris Belediyesi'ne de en az Sinpaş'a gösterildiği kadar tepki gösterilmeli ve sorumlu tutulmalı. Keza, ÇED kararı çıkmadan ruhsat veren de onlar, verdikleri ruhsata aykırı iş yapıldığı halde denetlemeyen de onlar, inşaat ruhsatsız olarak devam ettirildiği dönem de durdurmayıp işlem uygulamayan da onlar, turizm sezonunda inşaat yasağı varken bu yasağın çiğnenmesine izin veren de onlar. 

Öyle ya, siz serbest bırakırsanız isteyen istediğini yapar. Kanunen verilen yetkilerini kullanmayan Marmaris Belediyesi'ne kimse çıkıp bir laf etmiyor. Marmaris Belediyesi bu kadar soruna batmış, kanunsuzlukların önünü açmışken, kanunen Marmaris Belediyesi'ni denetleme yetkisi ve görevi olan Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne de kimse bir şey demiyor.

Marmaris gibi önemli bir ilçe mevcut CHP yönetimiyle yönetilemiyor, sorunlar tespit edilemiyor veya edilse de bir şey yapılmıyorsa İç İşleri Bakanlığı'nın duruma el atıp kayyum ataması bekelenebilir. Çünkü, kimse bir şey yapmıyor, Büyükşehir bir şey demiyor ama herkes birileri suçlarken kimse de dönüp "kardeşim kanunen bu sizin göreviniz, belediye olarak ne yapıyorsunuz" demiyor. Muhalefet yapacağız diye, evin önü çöplük olmuş hala "karşı komşusunun bahçesinde yapraklar süpürülmemiş" deniliyor. Burada yaşanan durum, partiler üstü bir durumdur. Sinpaş belki Türkiye'de önemli veya büyük bir şirket olabilir fakat ne halktan ne de bu ülkeden değerli değildir. Büyük sermaye güçlerinin karşısında "Tabi Efendim" deniliyorsa, pek tabi vatandaşların kayyum atanması talebi olacaktır.

SİNPAŞ GYO'NUN, MİLLİ PARK'TA İZİNSİZ VE YASAYA AYKIRI AÇTIĞI YOL...

Sinpaş GYO'nun kimseyi takmadan inşaat yaptığı 2518 ve 1598 nolu parseller Marmaris Milli Parkı içinde. Normalde bu parsellere ulaşım için kullanılabilecek bir yol yok. Şirket de inşaat alanına ulaşmak için Milli Park'ın ormanını yara yara yol açmış. Sinpaş'ın 250 bin TL tazminat davası açtığı Marmaris Kent Konseyi Üyesi Halime Şaman, şirketin açtığı yolun izni var mı diye sormuş. 

Marmaris Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, açılan yol için izin alınıp alınmadığına dair yöneltilen soruya verdiği resmi cevap şu;  "Bahsi geçen parsellerdeki taşınmazlara ilişkin Bakanlık makamının 5.03.1987 tarih ve 95 sayılı olurlu turistik tesis tahsisinden önce kullanılan bir yol olup, kadastral paftalarda bulunmamaktadır. Bahse konu yola 5.7.2021 tarihli 15 cilt, 42 varak nolu suç tutanağı düzenlenmiş olmakla birlikte, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.”

İzinsiz olarak açılan ve yasal olarak açık açık suç işlenen yolu kapatan da yok, şirkete dur diyebilen de yok. Hafriyat kamyonları, dozerler geliyor gidiyor... 

Fakir bir vatandaşsınız, kışın ısınmak için odun kömür alamadınız ve yardım da yeterli gelmedi diyelim. Milli Park olmasına da gerek yok, herhangi bir ormandan kuru, çürümüş bir ağaç arasınız ve yakmak için almak isteseniz başınıza ne gelir?

İNŞAAT ALANININ 1 KİLOMETRE ÖTESİNDEN GİRİŞLER KAPALI, HALK PLAJINA ERİŞİM ENGELLİ

Sinpaş GYO'nun elini kolunu sallaya sallaya yaptığı ve yine Marmaris Belediyesi'nin ağzını açamadığı bir diğer icraat ise Sinpaş'ın satın aldığı arazinin dışında kalan ve herhangi bir hükmünün olmadığı halka açık plaja ulaşımı engellemek. Koy hattının aslında tamamı şirkete ait değil. İçmeler yönüne doğru sahilin bir kısmı satılan arazinin dışında kalıyor ve halka açık. Normal şartlarda kamuya açık ve kamunun hizmetine sunulan bir alanı kapatamazsınız. Sinpaş ne yapıyor biliyor musunuz? Buradaki halka açık sahili kapatmakla kalmıyor, izinsiz olarak yasaları çiğneyerek ormandan açtığı yolda barikat kurup güvenlik dikmiş ve kimseyi içeri almıyor. Hem de bu işi aldıkları arazinin sınırından 1 kilometre ötede yapıyorlar. Yani, aslında şirket 1 kilometrelik bir alanı da işgal ve zapt etmiş durumda.

MARMARİS BELEDİYESİ ÖNCE YÖNETMELİĞE AYKIRI RUHSAT VERDİ

Sinpaş GYO'nun Kızılbük Koyu projesine inşaat ruhsatları veren Marmaris Belediyesi, ilk ruhsatları 14-16 Nisan ve 27 Mayıs 2021 tarihlerinde vermiş. Ancak bu tarihlerde henüz Muğla Valiliği'nin ÇED raporu kararı açıklanmamıştı. 2017 yılında Çevre Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nin (ÇED) ‘Genel Hükümler’ bölümündeki 3. Madde’de yapılan değişiklikle, şirketlerin ÇED kararı çıkmadan da başvuru yapabileceği hükmü getirildi. Fakat maddede son derece açık biçimde, “ÇED kararı kesinleşmeden yapı ruhsatı verilemez” hükmü korundu.

Yani, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in de aralarında bulunduğu ve Muğla Valiliği'ni "ÇED Gerekli Değildir" kararı almakla suçlayan, rant yaratmakla itham edenler, CHP'li Marmaris Belediyesi'nin yönetmeliğe aykırı olarak henüz Valilik bir karar vermeden inşaat ruhsatı vermesine bir şey demiyor.

İLK VERİLEN RUHSATLAR İLE SON VERİLEN RUHSATLAR ARASINDA BİLGİLER AYNI AMA İMZALAR FARKLI

Marmaris Belediyesi'nin Sinpaş GYO'nun Kızılbük Koyu projesi için verdiği ruhsatlarda, şirket yetkilisi olarak aynı bilgiler ve aynı kişinin adı geçiyor ancak ruhsatlara atılan imzalar tamamen farklı. 

SİNPAŞ'IN AYLARCA KAÇAK İNŞAAT YAPMASINA BELEDİYE MÜDAHALE ETMEDİ

Marmaris Belediyesi'nin 14-16  Nisan ve 27 Mayıs tarihlerinde verdiği yönetmeliğe aykırı ruhsatların, Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği’nin açtığı ruhsat iptali davasıyla iptal ediliyor. Ancak, yeni ruhsatlar 28 Ekim 2021 tarihinde veriliyor. Aradaki sürede ise Sinpaş'ın kaçak olarak inşaatı devam ettirdiği biliniyor. Bu noktada da Marmaris Belediyesi'nin kaçak inşaata göz yumduğu, denetlemediği ve görevini yapmadığı mahkemeye sunulan belgeler ile kanıtlanmış oluyor. 
Ayrıca, Marmaris Belediyesi'nin verdiği ruhsatlarda 2 adet iş makinası çalıştırılması için izin verdiği görülürken, Sinpaş şirketinin inşaat alanında 8 adet iş makinası çalışıyor. Sadece bu denetimsizlikten dolayı, uzmanlar bölgede yoğun iş makinası çalışmasından dolayı oluşacak tozun "sanayi kirliliği" seviyesine çıkacağını belirtiyor.

MUHALEFET CHP'Lİ MARMARİS BELEDİYESİ'NE TEPKİ GÖSTERMİYOR

Tüm bu yaşananların ardından, çevreciler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partiler suç işleyen herkese tepki gösterirken ve Marmaris Belediyesi hakkında da şikayetçi olurken, bazı muhalefet partilerinin sadece Bakanlık ve Valiliği suçlaması tepkilerin daha da büyümesine neden oluyor. 

İçişleri Bakanlığı'nın konuya el atarak ortada var olan bariz yerel yönetimsizlik durumu hakkında nasıl bir karar vereceği, Marmaris Belediyesi'ne kayyum atanıp atanmayacağı ise merakla bekleniyor.