Ülke içinde ve dışında flaş gelişmeler yaşanırken, Dr. Hilmi Daşdemir'in yaptığı eylül ayı anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşesine taşıdığı anket sonuçları hangi partinin çıkışta, hangi partinin çıkışta olduğunu ortaya koydu. Ayrıca en güvenilir siyasetçi de ortaya çıktı.

Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

- Nisan ve mayıs aylarında gündemin ilk sırasında yer alan koronavirüs, yaz aylarıyla birlikte kısmen gerilemişti. Ancak ikinci dalgayla birlikte yaşanan artışlar koronavirüsü ilk sıraya taşıdı. Ankete katılanların yüzde 33.9’u koronavirüs derken, ekonomi 33.3’le ikinci sırada yer aldı. 

- Optimar’ın anketine göre kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin oy oranı yüzde 41.4 olarak yer alıyor. MHP ise 9.5’e ulaşıyor. AK Parti ve MHP’nin oyları toplandığında ise 50.9’a ulaşıyor. Bu verilere göre ‘cumhur ittifakı’ yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.

- CHP’nin oyları bir süredir yüzde 25’in altında. Optimar’ın araştırmasında CHP’nin oyları yüzde 23.8 olarak yer alıyor.

- İYİ Parti, eylül ayı araştırmasında 9.3 olarak yer alıyor. Parti ağustos araştırmasında ise 9.8 olarak çıkıyordu. Meral Akşener, ağustos ve eylül aylarında iyi bir çıkış yakalamıştı ama kurultayın ardından yaşanan iç tartışmalar partiyi etkilemiş gözüküyor.

- DEVA Partisi’nin 1.5, Gelecek Partisi’nin ise yüzde 1 olarak gözüktüğü araştırmada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve görünmez ama güçlü ortak HDP’nin oy oranları toplandığında ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 44.7’ye ulaşıyor.

- Yerel seçimlerden sonra büyük bir çıkış yaparak anketlerde ilk sıralara tırmanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bir süredir inişte. En beğendiğiniz siyasetçi anketinde ağustos ayında yüzde 12’yle ikinci sırada yer alan Ekrem İmamoğlu, ikinci sıradaki yerini koruyor ama bir ay önceye göre gerileme içinde. Ekrem İmamoğlu, eylül ayında 9.8’e gerilemiş durumda.

- Ekrem İmamoğlu gerilerken Mansur Yavaş tırmanışı sürdürdü. Ağustos ayında 8.6’yla üçüncü sırada yer alan Yavaş, eylül ayında ise Ekrem İmamoğlu ile aynı oran olan 9.8’i yakalayarak üçüncü sıraya yerleşti. 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, en güvenilir siyasetçi anketinde birinci sıradaki yerini koruyor. 30.8’le ilk sırada yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diğerleri arasında tam üç kat fark bulunuyor. Erdoğan’ı 9.8’le İmamoğlu takip ediyor.