Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Sevli, bugünkü köşesinde akan Bayrakçı’nın başkanı olduğu Sonar’ın 13-24 Haziran tarihleri arasında 3100 kişi ile yüz yüze anketin sonuçlarına yer verdi. 

Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Sonar, isim vermeden ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?’ diye sormuş.

Ankete katılanların yüzde 40.2’si Recep Tayyip Erdoğan diyor.

İkinci sırada ise yüzde 17.8’le Mansur Yavaş geliyor.

Meral Akşener ise yüzde 10.4 oy oranı ile ilk kez üçüncü sıraya yükseldi. Onu yüzde 10.1’le Ekrem İmamoğlu takip ediyor. İmamoğlu üçüncü sıradan dördüncü sıraya gerilirken Kılıçdaroğlu, yüzde 4.3 oy oranı ile Selahattin Demirtaş’tan sonra altıncı sırada geliyor. Demirtaş ise yüzde 4.6 oy oranı ile yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı adayı olmadığını, başbakanlığa talip olduğunu açıklamasına rağmen Meral Akşener’in oylarındaki artış dikkat çekiyor. Akşener, cumhurbaşkanı adayının belirleneceği tarihe kadar yükselişini sürdürürse o zaman cumhurbaşkanlığı hesabı karışabilir. Akşener, anketlerde önde çıkıyorum diyerek cumhurbaşkanı adaylığına talip olabilir.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul seçimlerinden sonra muhalefetin tartışmasız cumhurbaşkanı adaylığı konumunu koruyamadı. Akşener yükselirken, İmamoğlu sistematik gerilemesini sürdürüyor.

Enflasyonun yüzde 70’e yaklaştığı, ekonomi ve işsizliğin tartışmasız bir şekilde en önemli sorun olduğu bir dönemde Erdoğan, söz konusu cumhurbaşkanlığı seçimi olunca yeniden yükseliş sürecine girdi. Optimar’ın mayıs ayı anketi de Erdoğan’ın yükselişini ortaya koyuyordu.

Sonar’ın, haziran ayı anketinde yüzde 40’ı aşan Erdoğan, tek başına Yavaş, İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun oylarının toplamını aşıyor. Aynı durum Yavaş, İmamoğlu ve Akşener’in oylarının toplamında da kendini gösteriyor. Erdoğan tek başına üçünü geçiyor.