Murat Sarı’nın başkanı olduğu Konsensus araştırma şirketinin aralık ayı anketinde iktidara, muhalefete ve kurulacak yeni partilere ışık tutacak sonuçlar var. Konsensus, 5-15 Aralık tarihleri arasında 81 il, 530 ilçe ve 87 seçim çevresinde nabız tutmuş. 

Anketin sonuçlarını Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvioğlu, bugünkü yazısında paylaştı. İşte öne çıkan bölümler:

- Muhalefet 2021 yılı için erken seçimi dillendirmeye başladı. Peki erken seçim konusunda halkımız ne düşünüyor?
Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 24.4’te kalmış. Halkımızın yüzde 75.6’sı ise 2023’ü işaret etmiş, “Seçimler normal zamanında yapılsın” demiş.

- Muhalefet erken seçim için bu kadar ısrarlı olduğuna göre, kendini şanslı görüyor diye düşünebilirsiniz. Konsensus partilerin oy oranı olarak sormamış, ittifaklar olarak sormuş. AK Parti ve MHP’den oluşan cumhur ittifakı 51.4’e ulaşırken, CHP, İYİ Parti, Saadet ve DP’den oluşan millet ittifakı ise yüzde 34.2 ediyor. Cumhur ittifakı ile millet ittifakı arasındaki fark 17.2 çıkıyor. 

- Konsensus, Cumhurbaşkanlığı seçimini iktidar ve muhalefet bloku olmak üzere iki başlık halinde sormuş. Karasızlar dağıtıldığında iktidar bloku diyenler 51.6’ya ulaşırken, muhalefet bloku 48.4’te kalıyor. İki blok arasındaki fark 3.2 ediyor. 
- Siyasi parti liderlerinin isimleri tek tek verilerek olumlu ve olumsuz bakış açısı tespit edilmeye çalışılmış. 10 lider arasında olumlu bakış açısına sahip üç lider Erdoğan, Bahçeli ve Akşener çıkıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise ilk üçe giremediği gibi dördüncü sırayı da Muharrem İnce’ye kaptırarak ancak 5’inci sırada yer almış.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında olumlu düşünenlerin oranı yüzde 49.6’yla açık ara birinci sırada geliyor. Erdoğan’la ilgili olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 38.1 çıkıyor. MHP Lideri Bahçeli yüzde 31.7’yle ikinci olurken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yüzde 28.6’yla üçüncü sırada yer aldı. 

- AK Parti ile MHP arasında yüzde 10 seçim barajını da kapsayan ortak bir çalışma yapılacaktı. AK Parti’de Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında bir ekip oluşturulmuş, bir çatı belirlenmişti. Bütçe nedeniyle ince işçilik yeni yıla kaldı. AK Parti’de yüzde 5 ama daha çok yüzde 7 oranının üzerinde duruluyor. MHP’de hazırlıklarını tamamlayınca iki parti bir araya gelip, ortak bir çalışma yapacak.

- Konsensus seçim barajını da sormuş. Yüzde 10’luk seçim barajının korunmasını isteyenlerin oranı yüzde 49.3 çıkıyor. Seçim barajının düşürülmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 50.7. Yüzde 7 olsun diyenler yüzde 13.9, yüzde 1 olsun diyenler 5.0 ederken seçim barajının kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 13.3’e ulaşıyor. En yüksek oran 18.5’le yüzde 5’e çıkıyor.

Editör: Haber Merkezi