Türkiye'nin Avrupa'ya uzanan sınır kapılarını mültecilere açmasının ardından Yunanistan sınırına giden 100 binden fazla kişiye Yunanistan, gaz ve ses bombalarıyla karşılık veriyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mültecilere yapılan insanlık dışı hareketin ardından "Yunanistan yetkililerini 1951 Cenevre ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri uygun davranmaya davet ediyoruz" dedi.

Türkiye süreci vicdanla yönetti

Bu yükü Türkiye'nin tek başına taşımak zorunda kaldığını, bu süreci vicdanla yönettiklerini belirten Soylu, halihazırda 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıldığını hatırlattı.

'Uluslararası hukuka uygun davrandık'

Bakan Soylu, bugün de Türkiye'nin insan odaklı olan göç politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayarak, bu süreçte başta 1951 Cenevre Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuka uygun davranıldığına işaret etti.

'Büyük mücadele ortaya koyduk'

Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an Edirne sınırında Yunanistan'ın yaptığı gibi sığınma talep edenlere biber gazı atılıp, insanlık dışı muamelede bulunulmamıştır. Suriye krizinin başlangıcından günümüze hem ülkemize sığınan mazlumlara kucak açtık hem de kaçak göç konusunda dünyada eşi olmayan bir mücadele ortaya koyduk. Bu süreçte, ülke olarak tüm anlaşma ve mutabakatlara uygun davranılmış ve kaçak göçün yönetilmesi ve engellenmesi için olağanüstü gayret gösterilmiştir."

Editör: Haber Merkezi