Doğu Türkistan Uygur özerk bölgesinden Çin Halk Cumhuriyeti'nden zulüm gördükleri gerekçesiyle kaçan Uygur Türkleri, dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Geçen haftalara kadar ABD Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Mike Pompeo Çin'in bölgedeki davranışlarının soykırıma vardığını söylemiş Çin ise Pompeo’nun iddialarını “ölçüsüz yalanlar” olarak tanımlamıştı.

Çin'den kaçıp Türkiye'ye gelen pek çok Uygur vatandaşı var. Türkiye'deki Uygurların gözü kulağı ise şu sıralar Çin'le imzalanan suçlu iadesi anlaşmasında.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasına göre; Çin'le olan bu anlaşmayı ‘Türkiye Uygurları Çin'e teslim edecek' diye yorumlamak yanlış. Ancak Uygurlar yine de tedirgin. Bu tedirginliği ve anlaşmanın Meclis'te onaylanma ihtimalini insan hakları ve Uygur meselesi konusunda uzman hukukçu Ankara Hacıbayram Veli Üniversitesi'nden (Eski Gazi Üniversitesi) Profesör İlyas Doğan konuya ilişkin, "Çin'e bakarsanız doğumdan Müslüman olan, Türk halklarından birine mensup olan herkes teröristtir. Dolayısıyla bu anlaşma onaylandığı takdirde Türkiye'de bulunan ve Türk vatandaşlığı alamamış bütün Doğu Türkistan Türkleri için iade riski güçlü bir şekilde mevcuttur” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Uygur Türklerine destek olmak amacıyla Twitter üzerinden #UygurlarSusturulamaz hashtagi açıldı.

Editör: Haber Merkezi