5. Mehmet Reşat’ın torunu Rukiye Bala Hodo, dedesinin İş Bankası’nda hisselerinin olduğunu iddia ederek davacı oldu. 200 kök hissesinin kayıtlara geçildiğini, arşivlerde bulunduğunu söyleyen Bala Hodo, toplamda 12 milyon TL’lik bir tazminat davası açtı. Şu an için tespit edilmesini talep eden Rukiye Bala Hodo, dedesinin Türkiye İş Bankası ve Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hissesi bulunup bulunmadığının kontrolüne yönelik araştırma bekliyor.

MURAT BARDAKÇI'NIN KİTABI DELİL OLDU

Avukatı dava dilekçesinde Hodo’nun mirasçı olduğunu belirterek, delil olarak Murat Bardakçı’nın “Son Osmanlılar, Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü” kitabını sundu. İddianın dayanağını ise dilekçede de belirtilen 1917 yılında Milli İktisat Politikası’nın bir icraatı olarak açılan Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisselerinin 1927’de Türkiye İş Bankası AŞ’ye devredilmesi, Padişah 5. Reşat’ın ise İtibar-ı Milli Bankası’ndan hisse satın aldığı oluşturuyor.

ARŞİV ÇALIŞMALARI KONTROL EDİLDİ

“Türkiye İş Bankası Tarihi” kitabının incelemesiyle beraber bankanın devrinden sonra hissedarlar pay listesinin başında 200 hisseyle Sultan Mehmet Reşat‘ın yer aldığı fark edildi. Davacı Bala ve avukatı Mahmut Doğan yaptığı açıklamada, Sultan Reşat’ın hakkının olup olmadığının kanıtlanmasını istiyor.

Editör: Haber Merkezi