Rus hava savunma füze sistemi S-500’ün Suriye’de başarılı bir şekilde test edildiği bildirildi.Rus İzvestiya gazetesinin Rusya Savunma Bakanlığı ve savunma sanayii kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, S-500 hava savunma füze sisteminin testleri esnasında birtakım arızalar meydana gelse de bu problemlerin hızlı bir şekilde çözüldüğü ifade edildi. Sistemin söz konusu etapta testinin tamamlandığı belirtilen haberde, testin “başarılı” kabul edildiği aktarıldı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Soygu, S-500 sisteminin Rus ordusuna tedarikinin 2020’de başlayacağını bildirmişti.

316 YENİ SİLAH DENENDİ

Ayrıca Şoygu, Suriye’deki operasyonlar sırasında testleri başarısızlıkla sonuçlanan 12 silah türünün ise üretimine son verildiğini ifade etmişti. Şoygu, daha önce yaptığı açıklamada da Suriye’de 316 yeni silah denendiğini bildirmişti. Rusya, Suriye’de başlattığı askeri operasyonlar sayesinde yeni silahlarını test ederken, askeri personeline savaş tecrübesi de kazandırdı. Rusya, Suriye’deki operasyonlarına terör örgütü DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle 30 Eylül 2015’te başlamıştı. Halihazırda rejim güçleri, 185 bin 180 kilometrekare büyüklüğündeki ülkenin 109 bin 136 kilometrekaresine hakim durumda. Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre, Lazkiye bölgesinde bulunan Hımeymim Rus hava üssünden yapılan operasyonlara 12 Su-24, 10 Su-25 CM, 4 Su-30 CM, 4 Su-34, 2 Su-25, 1 An-30, 1 İl-20 olmak üzere toplam 34 Rus savaş uçağı katılırken, 12’si Mi-24 ve 4’ü de Mi-8 tipi helikopter olmak üzere 16 Rus helikopteri aktif olarak operasyonlarda görev aldı.

PUTİN'DEN İTİRAF

Suriye’deki operasyonlara 434’ü general, 25 bin 738’i subay olmak üzere toplam 63 bin 12 Rus askeri katıldı. Operasyonlara katılan askeri personel savaş tecrübesini artırarak Rusya’ya döndü. Suriye, Rusya’nın yeni silahlarını test ettiği yer haline geldi. Ruslar, bölgedeki operasyonlar boyunca 231 farklı türde yeni veya modernize edilmiş silahlar kullandı. Putin, geçen yıl 8 Haziran’da canlı yayında halkın karşısına çıkarak, Suriye’de Rusya’nın yeni silahlarının test edildiğini ve Rus ordusunun savaş tecrübesi kazandığını itiraf etti.

DENİZ AŞIRI SEYİR FÜZELERİ İLK KEZ DENENDİ

RUS silahlı kuvvetleri operasyonların başlangıcında Hazar Denizi’ndeki gemilerinden gönderdiği seyir füzeleri ile Suriye’deki hedefleri vurdu. Ruslar, ilk defa gerçek bir operasyonda uzun menzilli deniz aşırı seyir füzeleriyle saldırı gerçekleştirdi. 100 tanesi farklı denizlerdeki gemilerden, 66 tanesi de havadan Tu-160 ve Tu-95 stratejik bombardıman uçakları ile atılan toplam 166 seyir füzesi Suriye’deki hedefleri vurdu. Rus Tu-22 M3 tipi bombardıman uçakları Rusya’dan Suriye’ye uzun menzilli uçuşlar yaparak, 215 hedefi bombaladı.Askeri birliklerinin ve üslerinin güvenliği açısından Rusya, S-300, S-400 ve S-500 hava savunma füze sistemlerini de Suriye topraklarına yerleştirdi. Rusya’nın Suriye’de operasyonun maliyetinin ise 4 milyar 375 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.

ABD’NİN KİRLİ SİLAH TRAFİĞİ

RUSYA yeni silahları denerken ABD de boş durmadı. ABD, Suriye’de süren iç savaşta, bölgeyi adeta silah pazarına çevirdi. Özellikle, terör örgütü YPG/PKK’ya verilen silah ve mühimmat bölgede kirli bir silah trafiği ortaya çıkardı. ABD’nin YPG/PKK’ya verdiği 23 bin TIR silahın birçoğu DEAŞ’a satıldı. Ciddi miktarda ağır silah ise terör örgütünün merkez üssü Kandil ile Sincar yapılanmasına gönderildi. ABD terör örgütü PKK/PYD’ye silah desteğine 2014’te başladı. İlk olarak havadan silah yardımı denendi. Ancak silahların büyük bölümü bölgedeki bir diğer terör örgütü olan DEAŞ’ın eline geçti. Ardından Irak üzerinden silah sevkiyatı başlatıldı. Şimdiye kadar Irak üzerinden tam 23 bin TIR dolusu silah YPG/PKK’ya ulaştırıldı. Terör örgütü YPG/ PKK ABD’nin verdiği silahları karaborsada satıyor.

F-35 PASİF RADARDAN BİLE KAÇAMADI

YEDEK parça ve teknik aksaklıkları nedeniyle çökmekte olan F-35’ler radara da yakalandı.ABD’nin ‘radarlara yakalanması imkansız’ diyerek reklamını yaptığı 5. nesil F-35 jetler Alman Hensoldt şirketinin radarları tarafından yaklaşık 160 kilometre boyunca takip edildi. F-35’in görünmezlik efsanesine büyük darbe indirecek iddiayı, savunma- havacılık haberleriyle bilinen ABD merkezli C4isrnet ortaya attı. Habere göre Alman radar şirketi Hensoldt, deneysel radarını test etmek için F- 35’lerin Arizona Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nden gösteri için Berlin’e uçacağı 2018 tarihini seçti. Deneysel radar sistemi TwInvis, Berlin’deki Schönefeld Havalimanı’na yakın noktadaki bir çiftliğe yerleştirildi. Alman radarı, F-35’ler gelmeden önce aktive edildi. Deneysel radar, tüm hava hareketlerini izlemeye başladı. F-35’leri tespit etmeyi başardığını söyleyen Alman şirketi yaklaşık 160 km boyunca radar takibi yaptığını duyurdu. F-35’lerin klasik radarlara yakalanmadığını belirten Alman şirket, “Askeri radarlar havaya gönderilen dalgaların uçağa denk gelmesi ve geri yansıması üzerinden tespit ve takip yapıyor ancak bize göre bu gereksiz. Yeni TwInvis pasif radar sistemi havadaki tüm elektromanyetik yayın ve sinyalleri takip etmek üzere dizayn edildi” ifadelerini kullandı. Alman radarı sivil iletişim dalgalarını tespit üzerinden çalıştığı ve herhangi bir ‘sinyal yaymadığı’ için F-35 pilotu radarla izlenen bölgeye girdiğini de anlayamıyor. Alman şirketi ayrıca tüm hava hareketlerini izlemeyi başardığını duyurarak Almanya’nın güneyindeki hava trafiğini gösteren bir görsel de yayımladı. Açılıp kapanabilir bir antenin bulunduğu radar sistemi sadece bir kamyonete sığabiliyor. Bu nedenle yeni radar, uzmanlarca hava savunma sistemlerinde ‘ezber bozan bir gelişme’ olarak görülüyor.

Editör: Haber Merkezi