Taliban’ın 1994 yılındaki kurucuları arasında yer alan ve hâlen sözcüsü olan Suheyl Şahin, Türkiye hakkındaki açıklamaları dikkat çekti.

Türkiye Gazetesi'nden Yılmaz Bilgen'e konuşan Taliban Sözcü Şahin, Afgan halkının yarım yüzyıldır 50’den fazla ülkeye karşı savaş verdiğini hatırlatarak, "Tüm altyapımız çöktü. Biz Afganistan’ı yeniden ve her alanda imar edeceğiz. Bu konuda da en fazla Türkiye’ye ihtiyacımız var” dedi.

"GÜÇ VE İKTİDAR İÇİN SAVAŞMADIK"

Afganistan'da güç ve iktidar için savaşmadıklarını aktaran Taliban Sözcüsü Şahin "Binlerce şehit verdiğimiz ABD ile süren 20 yıllık savaş sona erdi. Biz öncelikle halkımızın özgürlüğü adına savaştık. Güç ve iktidar için değil. Çok zorlu dönemler atlattık ancak tüm bu dönem zarfında bizi zafere götüren en önemli iki unsur Afgan halkının desteği ve Allah’a olan inancımızdı. Aslında bu savaş bir tür maddi olana karşı manevi değerlerin mücadelesiydi’’ dedi.

Taliban Sözcüsü Şahin, özellikle küresel medya ağının Taliban’a duyulan taban desteğini perdelediğini ve burka ve benzeri imgeler üzerinden bir karalama kampanyası yürütüldüğünü belirtti.

"DÜNYANIN İKİ SÜPER GÜCÜNÜ MAĞLUP ETTİK"

Afgan hakının dünyanın iki süper gücü Rusya ve ABD'yi mağlup ettiğini ifade eden Suheyl Şahin "Önce Ruslar sonra da ABD, Afganistan’da çok kan döktü. Afgan halkının iradesi önce dünyanın iki süper gücü olan Rusları sonra da ABD’yi mağlup etti. Taliban’ın elde ettiği başarı da Amerikalıların yol açtığı fesat ve atadıkları kukla yönetimlerin zaafları da önemli etkenler oldu. Yolsuzluk, rüşvet, liyakatsiz ve inançsız kadroların yönetimi aynı zamanda işgalcilerin ve iş birlikçilerin sonu oldu" diye konuştu.