12 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Tansu Çiller: Cougar helikopterlerin alınmasını asker istedi!

Tansu Çiller: Cougar helikopterlerin alınmasını asker istedi!

Türkiye, Cougar helikopterlerin düşmesi ya da düşürülmesi sonucu 38 şehit verdi. Son olarak 11 şehit vermemizden sonra helikopterlerin neden alındığı sorusu tekrar gündeme geldi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, bu konuda açıklama yaptı

İçimiz yanıyor. Tatvan'da askeri helikopterin düşmesi sonucu verdiğimiz 11 şehidin acısı Türkiye'yi sarstı.

Cougar tipi helikopterler daha önce de düşmüş veya düşürülmüştü.

Son olayla birlikte bu helikopterler nedeniyle verdiğimiz şehit sayısı 38'e çıktı. Ve tartışmalar tekrar başladı: Bu helikopterleri kim aldı?

İddia Türk Silahlı Kuvvetleri’nin istememesine rağmen dönemin başbakanı Tansu Çiller’in Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girmesi karşılığında Fransa’dan Cougar helikopterleri aldığı yönünde.

1993 yılında Fransa’dan 20 adet Cougar helikopter alınmış, 30 tanesi de 1996 yılında TUSAŞ tesislerinde üretilerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmişti.

O dönem Tansu Çiller Başbakan, Doğan Güreş ise Genelkurmay Başkanı’ydı. Türkiye, Gümrük Birliği’ne de Tansu Çiller’in döneminde girdi.

Peki bu helikopterleri kim ve neden aldı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bu soruyu dönemin Başbakanı Tansu Çiller'e sordu. Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Çiller’le zaman zaman konuşuyorum. Cougar helikopterlerin alınmasına ilişkin iddialar karşısında çok üzgün ve kızgın olduğuna tanık oldum.

Tansu Çiller söze, “Coguar helikopterlerin alındığı dönemi çok iyi hatırlıyorum” diye başladı. O dönem çok net bir şekilde anlattı. “Doğan Güreş Paşa, Genelkurmay Başkanı’ydı. Savunma sanayisinde geniş araştırmalar yapılır, askerler TSK’nın ihtiyaçlarına göre bize önerilerde bulunurdu. Coguar’ların alınmasını askerler önerdi. Onların önermediği bir şeyi almam mümkün mü? O helikopterlerde askerlerimiz taşınacak, onlar benim evlatlarım. Evlatlarıma zarar verecek bir şeyi benim almam mümkün mü? Askerler önerdi, aldık. Onların önermediği bir şeyi almak bana zul gelir” dedi.

Suçlanan, dönemin başbakanıydı. İddia ise ciddiydi. TSK itiraz etmesine rağmen Cougar helikopterlerin alındığı iddiasını tekrar sordum. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, “Altını çizerek söylüyorum. Kesin olarak ifade ediyorum. Benim önüme Cougar’ların alınmamasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itirazı kesinlikle gelmedi. Gelseydi, en ufak bir şekilde tereddüt etmem, reddederdim” karşılığını verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne alınacak olan helikopter, savaş uçağı, tankların modernizasyonu, insansız hava aracı gibi ihtiyaçlarıyla ilgili talepler yıllar öncesinden yapılıyor. Tansu Çiller başbakan olduğunda da 90’lı yıllardı. PKK’ya yönelik amansız operasyonlar yapan TSK’nın birliklerini operasyon bölgelerine taşıyacak olan genel maksat helikopterine ihtiyacı büyüktü. Ama TSK, Fransızların Cougar tipi helikopterini mi talep etti, tartışma konusu o.

Dönemin başbakanı Tansu Çiller’e bir de bu açıdan sordum. İstedim ki açık bir nokta kalmasın.

Çiller, “Asker talep etti. Ben onu yerine getirdim. Bana askerin önerdiği neyse yaptım. Terörle mücadele sadece içeride yapılmıyor. Dışarıda da yapılması gerekiyor. Asker içeride PKK ile mücadele ederken ben dış politikasını hazırladım. Hükümet olarak terörle mücadelenin dış politikasını iyi hazırlamanız gerekir. Ben bunu iyi yaptım. Bugün de terörle mücadele başarılı bir şekilde yürütüyor” diye konuştu.

Dönemin başbakanı Çiller’e, “Gümrük Birliği’nde Fransa’nın desteğini sağlamak için TSK’nın itiraz etmesine rağmen Cougar helikopterleri aldınız mı?” diye bir kez daha sordum.

“Kesinlikle hayır. Hayır, katiyen benim bir Fransa tercihim olmadı” diye karşılık verdi. Çiller sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne alınacak olan helikopter işi teknik bir konuydu. Ben her zaman teknik konuları askere bıraktım. O dönemler istediğiniz her silahı alamadığınız dönemlerdi. Şimdi bile bazı silahlar alınamıyor. Askerler talepte bulununca ben siyaseten bu engelleri aşıp, askerin isteğini yerine getirdim. Terörle mücadele sadece içeride değil, dışarıda da veriliyordu. Ben başbakan olarak dışarıdaki şartları hazırladım. Ama bu tür teknik konuları askere bıraktım. Onlar seçtiler. Ben onların önerilerini elekten eler gibi eleyip, canı pahasına terörle mücadele eden askerin talebini yerine getirdim. Cougar’ları da asker istediği için aldım.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *