20 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Tarihte bir ilk: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Tarihte bir ilk: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'ye ilk kez bir Kongo Cumhurbaşkanı ziyaret gerçekleştirmiş oldu.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

- Değerli dostum Cumhurbaşkanını ülkemizde misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Kendisi ve seçkin üyelerine bir kez daha hoş geldin diyorum. 

- İlişkilerimizi tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduk. İş birliğini geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak teyit ettik. İlk aşamada ikili ticaret hacmimizin 250 milyon dolara çıkartılması hedefini belirledik.

- Güvenlik ve terörle mücadele konularında da işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz. FETÖ ile mücadelemize verdikleri destek için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyoruz. FETÖ'nün Kinşasa'daki okulu 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfına devretmiştir. 
- Aynı zamanda Şubat ayından bu yana Afrika Birliği dönem başkanıdır. Afrika'nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıtanın sorunlarına en kalıcı çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz. 

- Afrika ile ilişkilerimizin özü samimiyettir kardeşliktir dayanışmadır. Kıta ülkeleriyle kazan kazan eşit ortalık hedefiyle işbirliğimizi arttırmayı gerçekleştireceğiz bunun gayreti içerisi içinde olacağız. 2 kez Türkiye Afrika ortaklık zirvelerini düzenledik.

- Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı dönemimde 28 Afrika ülkesini ziyaret ettim. Salgın döneminde gönderdiğimiz tıbbi yardımlarla Afrikalı kardeşlerimizin yanında olduk. 

- Cumhurbaşkanının tarihi ziyaretinin ülkelerimiz için hayırlı olması sebebiyle kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kongo Cumhurbaşkanı Tshisekedi ise şu ifadeleri kullandı:

- Bu samimi misafirperverlik için size çok teşekkür ederim. İlk kez Kongo Demokratik Cumhuriyet bir devlet başkanı seviyesinde ziyaret gerçekleştiriyor. Bu bizlerin işbirliğine ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Türkiye ile her alanda işbirliğine hazır olduğumuzun göstergesidir. 

- Siz birçok konuyu dile getirdiniz. Görüşmelerimizde ikili konuları aktardınız. Burada Kasım ayında Türkiye Afrika Zirvesi'ni görüşmeyi ele aldık.

- İkili ilişkiler anlamında ise görüşmelerimiz esnasında bir başka konuyu ele aldık. Kongo'daki doğudaki şiddet girişimleri ele aldık. Yaklaşık 24 saat önce 1 saldırı yaşandı topraklarımızda. Bu eylem neticesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Bu anlamda iki ülke arasında askeri işbirliklerini güçlendirmek istiyoruz. Bunu da topraklarımızdan şiddet unsurlarını uzaklaştırmak için istiyoruz. 

- Ülkemizin yer altı ve yer üstü zenginlerinden bahsettik. Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi iki ülke arasında kazan kazan sistemiyle iki tarafta kazanacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *