İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM TOKİ’den kiralık konut hamlesi piyasa fiyatının yarısına evler geliyor

TOKİ’den kiralık konut hamlesi piyasa fiyatının yarısına evler geliyor

TOKİ, kiralık sosyal konut projesiyle piyasa fiyatının yarısına ev kiralama imkanı sunacak, ilk etap İstanbul’da 15 bin konut yapılacak, dar gelirli vatandaşlara yönelik projede kira süresi 3 yıl olacak, başvuruların yakında başlaması bekleniyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), artan kira fiyatlarına çözüm amacıyla “kiralık sosyal konut” modelini hayata geçiriyor. Bu modelle birlikte vatandaşlar, piyasa koşullarının oldukça altında kira bedelleriyle konut kiralayabilecek.

Kiralar piyasanın yarısı olacak

Projede en dikkat çeken unsur kira fiyatları oldu. Yapılacak konutların kira bedellerinin piyasa rayicinin yaklaşık yarısı seviyesinde, hatta bazı durumlarda daha altında belirlenmesi planlanıyor.

İlk etap İstanbul’da uygulanacak

Projenin ilk uygulama noktası İstanbul olarak belirlendi. Kent genelinde toplam 15 bin kiralık konut inşa edilecek ve bu konutların hem Avrupa hem Anadolu yakasında merkezi bölgelerde yer alacağı açıklandı.

İlk teslimler ağustosta başlayacak

Projede ilk etapta yaklaşık 2 bin konutun Ağustos ayında hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Tüm 15 bin konutun ise 3 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Konutlar 3 yıllığına kiralanacak

Yeni model kapsamında konutlar hak sahiplerine 3 yıl süreyle kiraya verilecek. Süre sonunda evler boşaltılarak bakım ve onarım yapılacak, ardından yeni başvuru sahiplerine tahsis edilecek.

Dar gelirli vatandaşlara öncelik verilecek

Projeden öncelikli olarak dar gelirli vatandaşların faydalanması planlanıyor. Başvuru şartları arasında kişinin üzerine kayıtlı konut bulunmaması ve belirlenen gelir sınırının altında olması gibi kriterler yer alacak.

Kura sistemi uygulanacak

Başvuruların ardından hak sahipleri kura yöntemiyle belirlenecek. Ayrıca emekliler, engelliler ve kentsel dönüşüm mağdurları için özel kontenjan ayrılması planlanıyor.

Kira piyasasına denge etkisi bekleniyor

Uzmanlar, bu projenin özellikle büyük şehirlerdeki yüksek kira artışlarını dengelemesi ve konut piyasasında fiyatların daha kontrollü hale gelmesine katkı sağlamasını bekliyor.