Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi Ali Haydar Bozkurt iki senedir iç pazarda satışların 600 binin altına düştüğünü ifade ederek bayilerin kapanma riskinin olduğunu söyledi. Normal şartlarda büyüme sağlamak için 700-800 bin arası bir satış yapılması gerektiğini söyleyen CEO Ali Haydar Bozkurt 1 milyon alışverişin bile normal düzeyde olduğunu, bayilerin açıldığında bu kazanç planına göre kurulduğunu aktardı.

FAİZ İNDİRİMİ BİRAZ TOPARLADI

Yaklaşık iki senedir ise “kırmızı çizgi” denilen 600 binin altında kalan alımlar, bayileri kapanma eşiğine getirebilir. Satışların ekonomik grafikle doğrudan ilişkili olduğunu aktaran Bozkurt, Türkiye’deki vergi sistemine eleştiri getirdi.  Faiz indiriminin son birkaç ayı rahatlattığını belirten Bozkurt yine de bu faiz düşüşüne hazırlıklı olmadıklarını belirtti. 600 binlik çizginin altına düşüldüğünde hem personel hem de bayiler için sorun teşkil ettiğini söyleyen Bozkurt “Şirketin eski seviyesine gelmesi için (1 milyon) en az 2-3 yıl daha var” dedi.

PERSONELLERİN İŞİNE SON VERİLEBİLİR

Satışların azalmaya devam ettiği noktada küçülmedeki en büyük etkiyi personellerin göreceğini söyleyen Bozkurt "Küçülmeyi düşünmek bizim hep kaçındığımız konudur. Çünkü yetişmiş kalifiye personelinizden vazgeçmiş oluyorsunuz. İnsanların işsiz kalması firmaların son çare olarak baş vurdğu yoldur" ifadelerini kullandı.