Türk Devletleri Teşkilatı, Özbekistan Cumhuriyeti Gençlik İşleri Ajansı ve Buhara Bölge İdaresi tarafından Buhara'da düzenlenen Foruma TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Özbekistan Gençlik İşleri Ajansı Direktörü Alisher Sadullaev, Buhara Bölgesi Valisi Botır Zaripov, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik İşleri Bakan Yardımcısı, Türkiye Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Azerbaycan Gençlik Örgütleri Ulusal Meclisi Başkanı Azer Aliyev , Kazakistan Vatandaş Girişimleri Merkezi Başkan Yardımcısı Jasulan Bisembiyev ve Macaristan Ulusal Kamu Hizmeti Üniversitesi Bölgesel İşbirliği Departmanı Baş Danışmanı Denes Andras Nagy katılmıştır.
Amacı, Türk Devletleri Teşkilatı’na Üye ve Gözlemci Devletlerin gençlerinin liderlik ve kişisel gelişim kapasitelerini geliştirmek, gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ile üst düzey kuruluşlar arasında işbirliklerini tesis ve teşvik etmek olan Forum gençlerin yanı sıra, devlet kurumları, bakanlıklar, gençlik politikasından sorumlu ajanslardan yetkililer, çeşitli alanlarda başarılı genç liderler, Gençlik STK'larının başkanları, önde gelen iş adamları, gazeteciler, bloggerlar, sanatçılar ve sporcuları bir araya getirmiştir.
Forum kapsamında, TDT Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlarının 2021 yılında Taşkent'te gerçekleştirilen beşinci toplantısında alınan karar uyarınca Buhara Türk Dünyasının Birinci Gençlik Başkenti olarak ve Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev tarafından İstanbul'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi sırasında önerildiği üzere 2022 yılı Türk dünyasında “Gençlik Girişimlerine Destek Yılı” olarak Forum katılımcıları ve Buharalıların katıldığı üst düzey törenlerle ilan edilmiştir.
Genel Sekreter Baghdad Amreyev, 4. Genç Liderler Forumu'nda yaptığı açılış konuşmasında, tarihi Buhara şehrinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifadeyle, TDT’nin 12 Kasım 2021'de toplanan tarihi İstanbul Zirvesi'nde alınan kararların altını çizerek, Türk dünyasında büyük bir uyanışın yaşandığını, kardeşlik bilincinin yükseldiğini, devletlerimiz, önderlerimiz ve halklarımız arasında artan bir sevgi ve dayanışmanın yaşandığı bir dönemden geçtiğimizi belirtmiştir.
Genel Sekreter, küresel ve bölgesel ölçekteki zorluklara rağmen, Türk Devletleri ve halkları arasındaki doğal yakınlaşmanın kayda değer bir şekilde ilerlediğini ve tarihte ilk kez birleşik bir Türk Dünyası kurulduğunu vurgulamıştır.
Genel Sekreter Amreyev ayrıca, Gençlik ve Spor alanında TDT bünyesinde yürütülen çalışmalara özel bir atıfta bulunarak son gelişmeler ve faaliyetler hakkında katılımcıları bilgilendirmiştir. Devlet Başkanlarının TDT’nin gençlik ve spor gündemine verdiği önemin altını çizen Genel Sekreter ayrıca katılımcılarla önümüzdeki dönemde yapılması planlanan faaliyet ve projeleri paylaşmıştır.
Özbekistan Gençlik İşleri Ajansı Direktörü Alisher Sadullaev, gençlerin taşıdığı eğitim, kültürel ve ekonomik değerler göz önünde bulundurularak gençlerin güçlendirilmesi ve spor için geliştirilen politikaların önemine dikkat çekmiştir. TDT kapsamında gençlere yönelik devam eden proje ve faaliyetlerin Türk dünyası gençliği arasındaki bağları geliştirmek ve ortak yönleri hakkında bilgilerini genişletmek için değerli araçlar olduğunu vurgulayan Sadullaev, devam eden işbirliğinin yeni girişimlerle derinleştirilmesine verdikleri tam desteği ifade etmiştir.
Buhara Valisi Botır Zaripov, Buhara'nın şanlı tarihi geçmişine ve Buhara'da ortaya çıkan önemli şahsiyetlere atıfta bulunarak, Türk Dünyası'nın İlk Gençlik Başkenti unvanını taşımaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2022 yılında Türk Dünyasından gençlerin katılımıyla proje ve faaliyetleri gerçekleştirmeye hazır olduklarını tekrarlamıştır.
Açılış oturumunun ardından Genel Sekreter Baghdad Amreyev, Gençlik İşleri Ajansı Başkanı Alisher Sadullaev ve Buhara Bölgesi Valisi Botır Zaripov, Buhara'yı Türk Dünyası'nın İlk Gençlik Başkenti ilan eden Kararı imzalayarak, Buhara'da 2022 yılında gerçekleştirilecek faaliyetleri içeren Eylem Planı'nı kabul etmişlerdir.
Açılış oturumunu “İş Dünyası -Girişimcilik” ve Medya, “Sanat, Kültür ve Spor”; ve “Bilim ve Eğitim” başlıklarında eğitim seminerleri izlemiştir. Bu çerçevede, genç liderler her alanda başarı hikayeleri olan panelistler ile bir araya gelerek verimli tartışmalar gerçekleştirme fırsatı bulmuşlardır. Bu vesileyle Baykar Holding Teknoloji Lideri ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, dünyaca ünlü Bayraktar ve Akıncı insansız hava araçlarını geliştiren Selçuk Bayraktar panel kapsamında genç liderlerle verimli bir söyleşi gerçekleştirmiş ve deneyimlerini paylaşmıştır.
Buhara'nın Türk Dünyası Gençlik Başkenti ilan edilmesi onuruna, Buhara'daki merkez parka “Türk Dünyası Gençlik Parkı” adı verilmiş ve üst düzey konuklar ve foruma katılan genç liderlerin hazır bulunduğu bir törenle bu parkta özel bir anıtın açılışı gerçekleştirilmiştir. Üst düzey konuklar ayrıca her Üye ve Gözlemci Devlet ile Türk Devletleri Teşkilatı için fidan dikimi gerçekleştirmiştir. Birinci günün akşamında, Buhara'nın tarihi bölgesinde 2000'e yakın Buharalının katılımıyla bir gala konseri düzenlenmiştir.
Forum, ikinci gün Buhara'nın ünlü kültürel ve tarihi mekanlarına yapılan ziyaretlerle devam etmiştir. Gençler, program kapsamında Buhara Gençlik Merkezi'ni de ziyaret etme fırsatı bulmuşlardır.
İkinci günün akşamında ise katılımcı genç liderler ve Buharalı çok sayıda genç, Buhara'nın tarihi binası Kalan Minare'de Selçuk Bayraktar ile özel bir sohbet oturumunda bir araya gelmişlerdir. T3 Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar, Türk dünyasının zengin bilimsel geçmişi ve savunma ve havacılık tarihini büyük ölçüde değiştiren Bayraktar ve Akıncı İHA'larının üretimindeki kişisel çabaları hakkında gençlere bilgiler sunmuş ve tecrübelerini paylaşmıştır.