Silahlı İnsanız Hava Aracı yani kısacası SİHA. Türkiye'nin mevcut savaş koşullarında en çok yararlandığı kozu. Dünya'nın sayılı ülkeleri tarafından üretilen SİHA'lar bir süredir devam eden İdlib gerginliğinde önemli bir rol üstlendi. Kardeşi İnsansız Hava Aracı ( İHA ) ile birlikte 7/24 görev yapan SİHA'lar bugüne kadar düşmana göz açtırmadı. Rejime ait 2 savaş uçağını düşüren SİHA, birçok tank ve kara aracını ise imha etti. Bugün ise BBC'nin duyurduğu habere göre SİHA'lar Esad rejimine aqit 19 milisi etkisiz hale getirdi.

Kilit isimler yok edildi

Edinilen bilgiye göre, Esad rejiminin 124. Alay komutanı olan tuğgeneral Burhan Rahmun beraberinde tuğgeneral İsmail Ali, albay Mazen Fervati ve çok sayıda asker Cebel el Zaviye bölgesindeki üç katlı bir binada durum değerlendirmesi yapmak için toplantı halindeyken SİHA binayı nokta atışıyla vurdu. Türkiye’ye ait SİHA’nın operasyonunda Suriyeli üç komutanla birlikte çok sayıda rejim unsuru da etkisiz hale getirildi.

Kritik hedeflere nokta atışı

SİHA’ların dün de Maarat el Numan’ın kuzeydoğusunda M-5 karayolu üzerinde Han el Sabl mevkiinde Suriye ordusuna ait bir askeri konvoy, Maasran’da bir Suriye karargâhı ile Tel Hadiye’deki iki obüs mevzisini vurduğu, muhaliflerin Suriye Milli Ordusu’nun da (SMO) Serakib’in güney kesimlerindeki bazı köyleri ele geçirdiği bildirildi. Ayrıca TSK’nın aynı bölgede kara destek unsurlarıyla yaptığı atışlar sonucu 4 Hizbullah militanının etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Buna karşılık Rusya savaş uçaklarının Serakib’i yoğun şekilde bombaladığı belirtildi. Güneyde de Hama kırsalında rejim unsurları birçok köyü top atışına tuttu.

İçeride dışarıda SİHA

Bir süredir PKK ile mücadelede kullanılan SİHA'ların başarısı neredeyse örgütü bitirecek konuma getirdi. İçeride yakaladığı başarıdan sonra Suriye'de de aktif olarak kullanılan SİHA'lar, TSK'nın birçok işini kolaylaştırdı. Önceki gün rejime ait 2 savaş uçağı düşüren SİHA, aralıksız olarak düşman hedeflerini bombalamayı ve imha etmeyi de sürdürüyor. İşte SİHA özellikleri

SİHA özellikleri nelerdir?

-İlk silah kullanan insansız hava aracımızdır

-Gövde uzunluğu 6.6 metredir.

-Kanat açıklığı 12 metredir.

-Toplam kalkış ağırlığı 650 kg'dır.

-Faydalı yük ağırlığı 55 kg'dır.

- Azami hızı 135 knottur.

- Servis irtifası 27.000 feettir.

- Havada kalış süresi 25 saattir.

İnsansız hava aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı–dron diye okunur) uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA'lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Keşif amaçlı üretilen İHA'lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. 

İHA'lar bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.

Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA'lar birer "drone"dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA'lar ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHA'lar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar.

Editör: Haber Merkezi