Türkiye’nin farklı bölgelerinde aynı anda etkili olan orman yangınları, can kaybı ve büyük çaplı çevre tahribatına neden olurken, ekiplerin havadan ve karadan yoğun müdahalesi sürüyor. Eskişehir ve Afyonkarahisar hattında yaşanan faciayla birlikte 10 orman işçisi şehit olurken, Sakarya, Bilecik ve Karabük'teki yangınlarda da tahliyeler ve güvenlik önlemleri artırıldı.
Eskişehir – Afyonkarahisar: 10 Şehit, Müdahale Sürüyor
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde başlayarak Afyonkarahisar’a kadar yayılan yangında 10 orman işçisi hayatını kaybetti. Ekipler yangını havadan 4 uçak ve karadan set kurarak kontrol altına almaya çalışıyor. 3 gündür süren yangının dron görüntüleri geniş bir alanın küle döndüğünü gösterdi.
Yangın bölgesinde bazı çiftçiler, traktörlerle tarlalarının sınırlarına hendek kazarak alevlerin ilerlemesini durdurmaya çalıştı. AFAD, Sarıcaova köyüne Mobil Koordinasyon Merkezi kurarken, köyde yaşayanlar ve hayvanları tahliye edildi. UMKE ve jandarma ekipleri, acil müdahale ve güvenlik önlemleri için bölgede konuşlandırıldı.
Sarıcaova Köy Muhtarı Yaşar Özdemir, “Köyümüze kadar sıçrayan bir yangın var... Devletimizin tüm kurumları burada konuşlanmış durumda” ifadeleriyle durumu özetledi. Yangın riski azaldıkça köylüler kademeli olarak geri dönmeye başladı.
Sakarya – Bilecik: Alevler Yine Büyüdü, 7 Köy Tahliye Edildi
20 Temmuz’da Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Hacılar Mahallesi’nde başlayan yangın, ertesi gün Bilecik’in Osmaneli ilçesine sıçradı. Dün sabah büyük ölçüde kontrol altına alınmasına rağmen, şiddetli rüzgâr nedeniyle yeniden büyüyen yangın söndürülmeye çalışılıyor. Alevler o denli etkili oldu ki, dumanlar Bursa’dan dahi görüldü.
Yangın nedeniyle Bilecik’teki Kızılöz, Büyükyenice, Kazancı, Borcak, Medetli, Ciciler ve Selçik köyleri boşaltıldı. Sakarya-Bilecik kara yolunun Mekece-Vezirhan arası trafiğe kapatıldı.
Yöre halkı, traktörlerinin arkasına bağladıkları su dolu tankerlerle söndürme ekiplerine destek veriyor. Yangınla mücadelede traktör konvoyları dikkat çekti.
Valilikten uyarı:
Bilecik Valiliği, yangının çıkış nedenine dair sosyal medyada dolaşan ses kayıtları ve iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Resmiyet ve doğruluk taşımayan bu içeriklere karşı dikkatli olunması, sadece resmi açıklamalara itibar edilmesi rica olunur” açıklamasında bulundu.
Karabük: 10 Köy Boşaltıldı, Bir Şüpheli Gözaltında
Karabük’ün Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde dün iki farklı noktada başlayan yangınlara müdahale sürüyor. Safranbolu’nun Çavuşlar köyü ve Ovacık’ın Kışla köyü yakınlarında çıkan yangınlar nedeniyle Merkez, Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde toplam 10 köy tedbir amaçlı boşaltıldı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, yangın bölgelerinde incelemelerde bulundu. Yangının çıkışıyla ilgili jandarma ekipleri, 2.77 promil alkollü olduğu tespit edilen B.K. (58) adlı köy sakini hakkında işlem başlattı. Muhtarın beyanları doğrultusunda gözaltına alınan şahıs adliyeye sevk edilecek.
Genel Durum ve Seferberlik
Yangınların etkili olduğu tüm bölgelerde Tarım ve Orman Bakanlığı, AFAD, UMKE, jandarma, emniyet ve itfaiye ekipleri koordineli şekilde görev yapıyor. Köylerde tahliye işlemleri tamamlanırken, hem halkın hem de hayvanların güvenliği için tedbirler artırılıyor. Ormanlık alanlardaki arazöz ve iş makineleri ise olası sıçramalara karşı hazır bekletiliyor.
