Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye göç eden 3 milyon 649 bin 750 Suriyeli Türkiye'ye geldiklerinden itibaren 15 bin 159 şirketi ya kurdular ya da ortak olup çalışmaya başladılar.

Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı'nın (TEPAV) yaptığı araştırmaya göre 15 bin 159 şirket kuran ya da ortak olan Suriyeliler'in yüzde 72'si Türkiye'yi terk etmek istemiyor. Araştırmaya göre Suriyeliler'in Türkiye'yi terk etmek istememelerinin en büyük sebebinin Suriye'deki güvensiz yaşam ve Türkiye'deki çalışma şartlarının iyi olduğu ortaya kondu. 

Suriyeliler, bu şirketler içinde 44 bin Suriyeli'ye de istihdam sağlayarak birbirlerine yardımda bulunuyorlar. 

250 BİN SURİYELİ GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Türkiye'de Suriyeli vatandaşların en çok ikamet ettiği yerler arasında İstanbul, Gaziantep, Mersin, Hatay, Adana ve Şanlıurfa bulunuyor. Suriyeliler'in en çok şirket kurduğu yerlerin başında 802 şirketle Gaziantep geliyor. Mersin'de 647 şirketle ikinci sırada yer alıyor. Yaklaşık 250 bin Suriyeli bu şirketler sayesinde geçimlerini sağlıyor. 

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat Erdoğan, son araştırmalara bakıldığında gündelik ücretle çalışan Suriyeliler'in azaldığını, maaşla çalışanların ise arttığını dile getirdi. Erdoğan'a göre Suriyeliler'in ülkeden ayrılmak istememelerinin bir başka nedeni ise kalıcı ve kesin olarak Türkiye'yi terk etmek istememeleri.

Editör: Haber Merkezi