ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullandı. Biden'ın açıklamasına ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. 

Çavuşoğlu, “Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu  açıklamayı tümüyle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da, "ABD Başkanı'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz." denildi.

Biden'ın açıklamasına üst üste tepkiler geldi. İşte açıklamalar:

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN:  Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz. Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN: Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz.

AK PARTİ GENEL BAŞKANVEKİLİ NUMAN KURTULMUŞ: Türkiye olarak Ermeni Soykırımı safsatasını asla kabul etmiyoruz! Tarihle yüzleşmek istemeyen, politik hesaplaşmalarla hakikate müdahale etmeye çalışanların kirli oyunlarını aziz milletimiz bozmaya ve gerçekleri her zaman olduğu gibi gün yüzüne çıkarmaya devam edecektir.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Biden’ın bu açıklamayı Ermeni fanatik çıkar gruplarını memnun etmek için yaptığı, bölge barışını ve normalleşmeyi dikkate almadığı anlaşılmaktadır. Türk-Amerikan işbirliğinin en ileri düzeyde olması gereken bir dönemde Biden'ın açıklaması, ikili ilişkilerimizi sarsmış, NATO dayanışmasına zarar vermiş ve bölgede olası bir normalleşme ihtimalini de zayıflatmıştır. Normalleşme, Biden açıklaması ile sabote edilmiştir. Bize göre bu mesele tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gereken bir konudur. Sn Cumhurbaşkanımızın arşivlerin araştırmacılara açılması ve tarihçilerin vereceği karara uyalım çağrısı da ortadadır. Biden açıklaması tarihsel dayanağı olmayan bir açıklamadır. Bu açıklama, Türk-Amerikan ilişkilerini sabote etmeye çalışan çevrelere destek veren bir açıklama olmuştur. Bu açıklamayı şiddetle reddediyoruz, şiddetle kınıyoruz.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MAHİR ÜNAL:  Yıllarca Türkiye-ABD ilişkilerinin niteliğini her 24 Nisan da çocukça bir tavırla bir kelimeye bağlayan ABD’nin bu tutumunun tarihle ve hakikatle bir ilgisi bulunmamaktadır. Biden yaptığı açıklama ile bu tuhaf kelime oyununda yeni bir dönemi başlattı. Hakikat her zaman kazanır.