Türkiye'nin yoğun diplomatik çabalarıyla İstanbul'da bir araya gelen Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri en anlamlı ilerlemeyi burada sağlarken, taraflar arasındaki savaşı durdurma umudu da güç kazandı. Rusya ile Ukrayna heyetlerinin İstanbul'da bir araya gelmesi ve Başkan Erdoğan'ın 'barış' için sarf ettiği çaba dünya basınında geniş yer aldı..

Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki barış müzakerelerinin İstanbul'da yapılan turu Dünya basınında geniş yer aldı. Türkiye'nin arabulucu rolünü üstlenmesi ve iki ülkenin heyetlerini İstanbul'da bir araya getirmesi dünya basınında büyük takdir görürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi çabası büyük övgü aldı. 

BATI'YA DİPLOMASİ DERSİ

ABD Başkanı Joe Biden İstanbul müzakereleri sonrası Avrupalı liderlerle yaptığı görüşmede desteğini kaybetti. ABD Başkanı Biden'ın Putin'e "kasap" demesine çıkışan Macron, görüşme sonrası Rus lideri arayarak diplomasiye yöneldi. Macron, toplantıda daha önce gazetecilere söylediği sözleri tekrarlayarak "Ben Putin'e kasap demeyeceğim. Sözlerde ve eylemlerde gerilim artırılmamalı.

Biz, Avrupalılar olarak coğrafyamızı ve tarihimizi unutmamalıyız.

Rus halkına karşı savaşta değiliz" dedi. Liderler, barış ortamı oluşturmak yerine birbirleriyle sözlü münakaşaya girmeyi tercih etti.

Türkiye, Rusya-Ukrayna krizinin sonlanması için yürüttüğü barış diplomasisiyle adeta dünyaya ders verdi.

'FÜZELER ALTINDA ATEŞKES PROVASI'

İtalyan basını müzakereleri manşetlerine taşıdı. La Repubblica gazetesi "Ateşkes Sözü" başlığını attı.

Corriere della Sera "Füzeler Altında Ateşkes Provası" manşetini kullandı.

'GÖRÜŞMELER ERDOĞAN'IN HİMAYESİNDE GERÇEKLEŞTİ'

"Nihayet müzakere" başlığını atan Le Parisien, yine temkinli ama daha iyimser değerlendirmeler yaptı.

Gazete, İstanbul'daki müzakerenin Ruslarla Ukraynalılar arasında ilk önemli görüşme olduğuna dikkat çekti.

Görüşmelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştiğine vurgu yapıldı. "İrpin kentinin Ukraynalılar tarafından geri alındığı bir anda taraflar arasında görüşmeler ilerliyor" yazdı.