Gemi için anlaşma imzalanırken teslimatın ise kısa süre içinde yapılacağı ifade edildi. Efsane otomobil Cadillac'a benzetilen yeni sondaj gemisi Bolette Dolphin'in ilk etapta Doğu Akdeniz’deki çalışmalarda sahaya inmesinin muhtemel olduğunu belirten enerji uzmanları, alınan yeni sondaj gemisi ile sahada ne kadar kararlı olduğunu vurgulayan Türkiye'nin bölgedeki çalışmalarını daha da hızlandıracağının mesajını verdiğini vurguluyor.

Karadeniz’de Zonguldak açıklarında yer alan Sakarya sahasında Tuna-1 kuyusunda yapılan sondajda 405 milyar metreküplük tarihi doğal gaz keşfinin ardından Türkali-1 ve Türkali-2 kuyularında sondaj faaliyetleri devam ederken sürpriz bir gelişme yaşandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından yeni bir sondaj gemisi daha satın aldı.

Norveç'ten satın alınan ve derin denizlerde yapılacak sondaj çalışmaları için kullanılacak geminin yakın zamanda teslim edilmesi planlanırken enerji uzmanları petrol ve doğalgazda atılan sürpriz hamleyi yorumladı.

ÜSTÜN ÖZELLİKLER BARINDIRIYOR

Norveç’ten ülkemize gelecek olan sondaj gemisi için ön anlaşmanın tamamlandığını dile getiren Enerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rahmi İncekara, '' Bolette Dolphin isimli gemi üst düzey teknolojik nitelikler barındırıyor. Bolette Dolphin, 2014 yılında Güney Kore’nin Hyundai tersanesinde denize indirildi.'' dedi.

12 BİN 200 METREDE SONDAJ YAPABİLİYOR

Bolette Dolphin'inin derin deniz sondaj gemileri arasındaki en ileri teknolojiye sahip olan gemi olduğuna da vurgu yapan İncekara, ''Bolette Dolphin sondaj gemisi, kazı derinliğini 3.000 metreden 3.500 metreye çıkartıp toplamda 12.200 metreye kadar sondaj yapabiliyor. Geminin uzunluğu 229 metre, genişliği ise 36 metre olarak ifade ediliyor. Sektör uzmanları, Bolette Dolphin’i sondaj gemisini otomobil efsanesi olan Cadillac'a benzetiyor.'' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi