Suriye'de 15 Mart 2011'de bir ada Arap baharı'nın etkisiyle duvar yazısı yazan gençlerin rejim askerleri tarafından katledilmesi uzun sürecek kanlı bir iç savaşı başlattı.

En az 500 bin sivilin hayatını kaybettiği savaşta 14 milyon insan yardıma muhtaç hale geldi. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insanı krize dönüşen iç savaş nedeniyle 6.7 milyon insan ülke içinde evini terk etmek zorunda kaldı.

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

6.8 milyon insan da diğer ülkelere sığındı rejiminin zulmünden kaçan 260 kişilik ilk Suriyeli kafile hatayı Yayladağı ilçesinden Türkiye'ye giriş yaptı. Ülkemize yönelen göç hareketlilikleri nin daha sistemli biçimde yönetilmesi adına 6458 sayılı yabancılar ve uluslararası Koruma Kanunu yürürlüğe girerek Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu. Suriye'nin Aynen Arap bölgesinde terör örgütleri PYD ve DEAŞ arasında çıkan çatışma sonucunda 194 bin 290 kişi Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden ülkemizde sığındı. Gelişlerle birlikte Suriyelilerin ülkemizdeki yasal statülerini tanımlayan geçici koruma yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Bu Suriyelilerin başta barınma olmak üzere eğitim sağlık gibi kamu hizmetlerine erişimleri ile hak ve  yükümlülük gerek yönetmelikte düzenlendi.

81 İLDE KİŞİSEL VERİLER TUTULDU

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 81 ildeki taşlı Teşkilatı operasyonel hale geldi. Kişisel verilerin tutulduğu göç net veritabanı sistemi kuruldu. Düzensiz göçle mücadele ve sınır güvenliğinin artırılması için 911 kilometrelik Suriye sınırına güvenlik duvarı çalışmaları başladı. 2020 yılında tamamlandı.

191 kilometrelik kısmında güvenlik duvarları tamamlanan Doğu sınırlarımız da duvar yapımıyla tüm sınırlarımızda elektro-optik kuleler sınır aydınlatması ve devriye Yolları çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye Fırat kalkanı Harekatı başlattı Böylece güvenliği sağlanan bölgeye ilk gönüllü geri dönüşler başladı.

GÖÇE İLİŞKİN STRATEJİK BELGE KABUL EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili tüm bakanlık kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkililerinin katıldığı ilk göç kurulu toplandı bu kurul tarafından göçüğe ilişkin önemli kararlar ve strateji belgeleri kabul edildi. Suriye göre vücut kapsamında harekat bölgelerinde oluşturulan ilçe meclislerine Mülki İdare Amirlerinin kontrolü de sağlık tarım il eğitim danışmanlık hizmeti verilmeye başlandı.

TÜRKİYE SINIR ÖTESİ HAREKATI BAŞLATTI

Çobanbey AFAD Lojistik Merkezi kuruldu hama ve humus göçleri gölgede karşılandı. Sivillere yönelik saldırılar neticesinde artan göç hareketliliği sonucunda 2017 yıl sonunda ülkemizdeki Suriyeli sayısı 3 milyon 426 bin 786 oldu. Türkiye sınır güvenliğini sağlamak amacıyla YPG PKK de Yaşa karşı zeytin dalı Harekatı başlattı.

Göç Kurulu tarafından yabancıların ülkemizde kaldıkları süre boyunca uyumlarının sağlanmasına yönelik buyum strateji belgesi ve ulusal eylem planı kabul edildi. Vergi ile birlikte Milli değerlerimiz örf ve adetlerimiz ve toplumsal kurallara ilişkin yabancıların bilgilendirilmesini içeren uyum faaliyetleri de ve sistematik hale getirildi.

BARINMA MERKEZLERİNİN İDARESİ GÖÇ İDARESİNE DEVREDİLDİ

Geçici barınma merkezlerinin yönetimi ve işletilmesi ile geçici korumaya ilişkin koordinasyon görevi afattan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne  devredildi ve Cimilli ve kara harekatı başlattı. Birlikte yerinden edilen nüfus yıl sonunda 3.8 milyon olduğu yedik gerginliği azaltma bölgesinde yaklaşık 1 milyon kişilik göç dalgası yerinde karşıladı.

Ülke içerisinde hareketliliği düzenleme kadına önce İstanbul ardı ndan 15 ile geçici koruma kaydına kapatıldı. Türkiye Uluslararası camianın güvenlik örgü önerisine kayıtsız kalması sebebiyle kendi güvenliğini de sağlamak amacıyla bölgede PKK YPG ve yaş terör örgütlerinin saldırılarına karşı Barış Pınar Harekatı başlattı bu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla iyilik gerginliği azaltma bölgesinde AFAD koordinasyonunda 12 STK'nın desteğiyle bir ketev projesi başlatıldı.

Düzensiz göçle mücadeleyi kaynak ülkede başlatıp kaynak ülkede sonlandırma içeren ikinci düzensiz gözü strateji belgesi ve Musa eylem planı revize edilerek kabul edildi. Bu düzensiz göçle mücadele alanında düzensiz göçmen yakalamalarına ve sınır dışı  işlemlerine hızla devam edildi.

SINIRLARA DUVAR İNŞAASI YAPILDI

Sınırda inşa edilen güvenlik duvarları etkili sınır tedbirleri ve mehmetçiğimizin jandarmanın polisimizin ve göç idaremizin yoğun çabaları sonucu 2016 yılından bugüne kadar doğu ve güney sınırlarımızdan 2.6 milyon Aşkın düzensiz göçmenin Kaçak olarak ülkemize giriş engellendi.

Yine bu çabalar sayesinde İran'da bulunan iki milyon potansiyel Afgan düzensiz göçmenin sınırlarımızın ötesinde tutulması sağlandı.

1.4 MiLYON DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

Ülke içerisinde alınan etkili tedbirler sonucunda 1.4 milyon düzensiz göçmen yakalandı.

2019 yılında 454 bin yakalama ile zirve noktasına ulaşan düzensiz göçmen sayısı yetkili sınıf tedbirleri ülke içinde etkili yakalama ile birlikte yüksek sınır dışı oranları sayesinde ülkemize yönelik baskının azaltılması sonucu 2020-2021 yıllarında ciddi biçimde azaldı ve 2021 yılında 163.000 seviyesine geriledi 2015'te 1740 olan yeni gönderme merkezlerinin kapasitesi yapılan çalışmalar sonucunda 20 bine çıkarıldı ve hiç bir Avrupa ülkesinin gösteremediği derecede yüksek sınır dışı başarı oranı elde ederek 325 binden fazla düzensiz göçmen ülkelerine geri gönderildi.

YERLİ PARMAK İZİ TANIMA

Düzensiz göçle daha etkili mücadele edebilmek için Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları Van Gölü'nde göreve başladı. Ülkemiz bakanlığımızın öncülüğünde geliştirilen yerli parmak izi tanıma bu dünyada bu teknolojiye sahip 7. ülke oldu. Yerli parmak izi tanıma sistemi aracılığıyla dış misyonlarımızda ülkemize vize başvurusunda bulunanların biyometrik verileri toplanmaya başlandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Başkanlığı olarak yeniden teşkilatlandırdığı Türkiye'de bulunan yabancıların adreslerinin güncelliğini tespit edilmesi amacıyla 81 ilde eşzamanlı adres tahkikatı uygulamasına başlandı.

54 İLDE 781 MAHALLE HER TÜRLÜ YABANCI KAYDINA KAPATILDI

Mekansal yoğunlaşma ile mücadele etmek adına yabancı nüfusun mahalle nüfusunun yüzde 25'ini geçtiği 54 ilde 781 Mahalle her türlü yabancı kaydına kapatıldı. Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen harekatlarla birlikte gölgede hayatı normal değiştirilmesine yönelik yoğun çabaların da sonucunda ülkemizde gelebilecek 6 milyon kişinin Suriye içinde tutulması sağlandı.

GÜVENLİ VE ONURLU GERİ DÖNÜŞ PROJESİ AÇIKLANDI

Tüm bu çalışmalar neticesinde ülkemizdeki Suriyeli sayısı 2017 yılından bugüne kadar yatay bir seyir izleyerek hemen hemen aynı kaldı. Hem ülke içerisinde yürütülen bütüncül politika ve uygulamalar hem de Suriye'deki güvenli bölgelerde ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle 1 milyon kişinin gönüllü güvenli ve onurlu geri dönüşüne yönelik proje Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Editör: Haber Merkezi