Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik kara harekatı mesajı vermesinin ardından bölgede yeni gelişmeler yaşanıyor.

OPERASYON İHTİMALİ ARTTI

Bölgeden haberleri işleyen Al Monitor gazetesinin iddiasına göre, Türkiye'nin devam eden hava harekatlarının ardından ABD, diplomatların da içinde bulunduğu tüm sivil personelini Suriye'nin kuzeyinden Irak'a nakletti. Bu nakilin gerçekleşmesi ile Türkiye'nin bölgede terör örgütlerine karşı operasyon yapma ihtimalinin daha da arttığı ifade ediliyor.

ABD'nin, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki diplomat dahil sivil personelini Erbil'e çektiği iddiaları ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmadı. Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Suriye'deki Amerikan askerlerinin güvenliğini gerekçe göstererek bu konuda konuşmayacaklarını açıkladı.

Öte yandan olası harekat konusunda açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "3 harekatı yapmasaydık Suriye'nin toprak bütünlüğü olmazdı" dedi. Suriye ile görüşme konusuna da değinen Kalın, "İstihbarat düzeyinde zaten görüşmelerimiz oluyor. Bunun için zeminin oluşması gerekiyor" diye konuştu.

Olası harekata ne tür tepkiler olur sorusuna da yanıt veren Kalın, "Biz müttefiklerimizle ve komşu ülkelerle bu tür operasyonları elbette değerlendirir ve konuşuruz. Ancak kimseye önceden bilgi verip icazet almak izin almak gibi bir şey söz konusu değil. Kendi güvenlik kaygılarını gidermek için Türkiye kimseden icazet almaz. Kamuoyunda ABD'liler rahatsız, Rusya şöyle dedi bunlar böyle dedi vesaire diye şeyler gündeme geliyor. Onlar rahatsız olabilirler, pozisyonlarını ifade edebilirler ama bu bizim atacağımız adımları hiçbir şekilde etkilemez. Biz bunu da açık bir şekilde zaten kendilerine de ifade ediyoruz" dedi.