Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Aliyev'in telefon görüşmesinde, Biden'ın açıklaması kınandı.

Görüşmede, Aliyev, Biden'ın açıklamasını "yanlış" ve "tarihi hata" olarak nitelendirdi, Azerbaycan'ın bu ifadeleri "kabul edilemez" gördüğünü kaydetti.

Aliyev, görüşmede Biden'ın açıklamasının bölgede ortaya çıkan iş birliği eğilimlerine ciddi şekilde zarar verdiğini vurguladı, Azerbaycan'ın her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA SKANDAL İFADEYİ KINADI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da, ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan 1915 olayları ile ilgili yaptığı açıklamada, "soykırım" ifadesini kullanmasına tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Sözde Ermeni soykırımını siyasallaştıranlar, Ermeni silahlı gruplarının 500 binden fazla insanın katledilmesine ve 1918'in Mart ayında Bakü ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde Ermenilerin gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalıyor" ifadelerine yer verildi.

HOCALI SOYKIRIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada ayrıca, 100 yıl önce yaşanan olayların yanlış anlatıldığı vurgulanarak, "Ermenistan'ın 30 yıl önce Hocalı'da Azerbaycanlılara karşı işlediği soykırıma yönelik adil bir değerlendirme yapılmaması, önyargı ve çifte standart örneğidir" denildi.

"TARİHİ SİYASİ AMAÇLAR İÇİN KULLANMAK KABUL EDİLEMEZ"

Açıklamada, "1915 olayları politikacılar tarafından değil, tarihçiler tarafından incelenmeli ancak bilindiği gibi, olayları örtbas etmeye ve kendisini mazlum bir ülke olarak sunmaya çalışan Ermenistan, Türkiye'nin o döneme ait olayları ortak bir tarih komisyonu ile inceleme teklifini kabul etmedi. Tarihi tahrif etmek, 'tarihi yeniden yazmaya' çalışmak ve siyasi amaçlar için kullanmak kabul edilemez" ifadeleri de yer aldı.