Koronavirüs krizini Türkiye’yi seçen dünya markalarının pek çoğu gerçek bir fırsatçılığa çevirmiş durumdalar. Medyanın tavrı da ayrı bir alçaklık öyküsü.

Bu satırların yazarı Habertürk gazetesinin usta yazarı Fatih Altaylı.

Altaylı "TİM bu alçakları ifşa et" başlıklı yazısında "Son günlerde ihracatçılarımızın başı bu ahlaksız tekliflerle dertte.
Kalitesinden dolayı, özellikle tekstil ve konfeksiyonda Türkiye’yi seçen dünya markalarının pek çoğu, marka derken öyle sıradan markaları değil gerçek dünya devlerini ya da moda endüstrisinin en önemli markalarını kastediyorum, corona krizini gerçek bir fırsatçılığa çevirmiş durumdalar" dedikten sonra şu ifadeleri kullandı:

- Bu markalar zaten yıllardır Türkiye’de üretim yaptırdıkları için piyasayı, fiyatları, koşulları gayet iyi bilirler. Gizli hiçbir şey yoktur, hesabı iki taraf baştan bilir.

- Ancak şimdi corona fırsatçısı bu firmalar, daha önce verilmiş, bitmiş, kamyona yüklenmek üzere olan siparişlerde fiyat indirimi istiyorlar. Yıllardır iş yaptıkları firmalara “Koşullar zor daha indirim yap” diye dayatıyorlar.

- Bu indirimin üretici firmayı zarara sokacağını, zaten cüziden de cüzi kârlarla çalıştırılan bu iş ortaklarını bir süre batıracağını biliyorlar. Yaptıklarının argoda şahane bir tanımı var ama burada yazmak istemiyorum. Ama tam anlamıyla bunu yapıyorlar.
Koca koca markalar.

- Sözde işçi hakları, çocuk işçi, çevreci üretim gibi konularda duyarlılık gösterdiğini iddia eden bu moda devlerinin aslında hiçbir duyarlığı falan yok.

- Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne bir görev düşüyor. Bu fırsatçı rezilleri “İfşa” edin. Bildirin bana bu rezilleri, TİM ifşa etmezse ben edeceğim. Etmezsem şerefsizim.

Altaylı yazısında dünya medyasının durumunu da ele aldı ve şöyle devam etti:

- Türkiye’ye karşı alçakça tutum, ihracat siparişleri ile sınırlı kalsa yine iyi. Medyanın tavrı da ayrı bir alçaklık öyküsü.

- Avrupa’da ve dünyada normalleşme yavaş yavaş başlar, hayat yeni normale göre de olsa daha kabul edilebilir bir akışa kavuşmaya hazırlanırken, Batılı medyada Türkiye’nin corona ile mücadelesindeki başarısından, ülkemizin sağlık sisteminin bu hastalıkla mücadeledeki ciddi anlamda doğru tavrından ve Türkiye’deki ölüm sayılarındaki hızlı düşüşten tek kelime ile söz etmiyorlar.

- İlk günlerde hasta sayıları artarken ve henüz ölümler başlamamışken her gün Türkiye grafikleri verip “Türkiye en hızlı yükselişi yapan ülke. Yakında bir felaket ile karşı karşıya kalacaklar” diye yazmıyor olsalardı ve felaketi mutlulukla bekliyor görüntüsü vermeselerdi “Haklısınız” derdim.

- Ancak beklentileri karşılanmayınca hayal kırıklığına uğradılar ve bunu gizleyemiyorlar. Turizm sezonu gelirken, belki Türkiye’ye birileri gider diye ödleri kopuyor olmalı ki tek satır bahis yok Türkiye’den. Ona buna ders veren. Ayar çeken sözde Batı medyası.
 

Editör: Haber Merkezi