National News: “Türkiye, Nüfuz Kazanmak İçin ‘Teknoloji Milliyetçiliğini’ Kullanıyor. Savunma analistleri, Türkiye’nin askeri insansız hava araçları yoluyla etkisini artırdığını söylüyor.”

The National News’de yayımlanan analizinde M5 Adem Kılıç’ın çeviri haberine göre, Analizde büyük ölçekli ve istikrarlı bu üretim, Türkiye’nin artık Polonya ve Ukrayna gibi ülkelere insansız hava aracı satması ve Tunus, Katar gibi ülkeleri potansiyel müşterisi haline getirdiği anlamına geliyor.

Türkiye’nin ana saldırı İHA’sı Bayraktar TB2; Azerbaycan, Libya, Suriye ve Irak’ta PKK’ya karşı kullanıldı.

Türkiye’nin önde gelen savunma üreticisi şimdi de, 12.200 metrede (40.000 fit) uçabilen, havadan karaya silahlar ve seyir füzeleri taşıyan 24 saat boyunca hedefler üzerinde dolaşabilen sofistike Akıncı dronunu geliştiriyor.

Akıncı; aviyonik, özel silah sistemleri ve yüz tanıma yazılımı da dahil olmak üzere kapsamlı bir yapay zeka sistemi içeriyor.

Royal United Services Institute (Rusi) savunma uzmanları katıldıkları çevrimiçi bir seminerde; Türkiye’nin artık yurtdışında nüfuz kazanmak için silahlı dronelarını “teknoloji milliyetçiliği” olarak kullandığını belirtiyor.

Avrupa Konseyi Dış İlişkiler Düşünce Kuruluşu kıdemli politika uzmanı Ulrike Franke ise; “Türkiye gibi orta büyüklükteki bir güç, aklını ve sınırlı bütçesini kullanarak neler yapabileceğini gösterdi. Bu, diğer Avrupa ülkeleri için utanç verici bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

Franke; Türkiye’nin Avrupalı ​​güçlerin sahip olduğu UCAV’lerden daha fazla TB2 sınıfı insansız hava aracına sahip olduğunu, ancak tek başına 300’den fazla Reaper’a sahip olan ABD Hava Kuvvetleri’nin gerisinde olduğunu belirtti.

Ankara, Suriye’de TB2’lerin düzinelerce tankını imha etti, Irak’ta bir PKK liderine suikast düzenledi ve Libya’daki Trablus Yönetimi’nin ilerlemesine yardımcı oldu. En çarpıcı sonuç ise, geçen yıl Dağlık Karabağ ihtilafında Ermeni güçlerine karşı Azerbaycan’ın çatışmayı kazanmasına yardımcı olması oldu.

Türk ordusu ayrıca; istihbari bilgiler ve canlı izleme görüntüleri elde etmek için de insansız hava araçlarını kullanıyor.

TÜRKİYE'NİN DRONE TEKNOLOJİSİ OYUN DEĞİŞTİRİCİ 

Türkiye’nin, artık savaş alanında yeteneklerini kanıtlanmış olan yerli sistemleri, sergilediğini performansla diğer devletlerinde ilgisi alanına girdi.

Bayraktar Genel Müdürü ve baş mühendisi Haluk Bayraktar, TB2’yi anahtar silah olarak nitelendiriyor. Haluk Bayraktar; “TB2’lerimiz son dönemdeki çatışmalarda yoğun bir şekilde kullanıldı ve gerçekten bir oyun değiştirici ve güç çarpanı platformu olduğunu ortaya koydu” dedi.

Fakat bu askeri insansız hava araçlarının başarılarından sonra, artık dünya kamuoyunda Türkiye’nin hırsı hakkında artan endişeler var.

Askeri analistler, Türk insansız uçaklarının yayılmasının drone savaşlarında artışa yol açacağını düşünüyor.

Türkiye’nin insansız hava aracı programının boyutu ve başarısı, özellikle de batılı ürünlerden daha uygun fiyatlı oluşu diğer komşu güçleri ve onların silah endüstrilerini büyük sorularla karşı karşıya bırakıyor…”