İbrahim SARP

NATO müttefikimiz olan ABD ve İngiltere gibi ülkeler, Türkiye’ye parası karşılığında bile stratejik silah vermezken terör örgütlerine silah ve para yağdırması Ankara’yı harekete geçirdi.

Milli silah üretim çalışmalarını hızlandıran Türkiye, ABD tarafından satışı engellenen Patriot’lara karşılık Rusya’dan S-400 hava savunma füze bataryaları satın aldı.

Savunma Sanayi Başkanlığı, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika gibi açık denizlerdeki çıkarlarını korumak için uçak gemisi çalışmalarını hızlandırdı.

Modern ve etkili bir uçak gemisi arayışına giren Ankara’nın geçtiğimiz yıl içinde İngiltere ile HMS Queen Elizabeth sınıfı uçak gemisi almak için talepte bulunduğu, ancak Londra’nın bu teklifi geri çevirdiği iddia edildi.

Bu noktada yine Rusya alternatifi gündeme geldi. Ankara ve Moskova’da, Türkiye’nin Rusya’dan uçak gemisi satın alabileceği, imalatının ise ortak yürütülebileceği fikri dolaşıyor.

Son olarak emekli Rus Albay Igor Korotçenko, Türkiye'nin deniz kuvvetleri programlarının hayata geçirilmesi konusunda Rusya'ya tamamen güvenebileceğini söyledi.

Türkiye’nin uçak gemisi arayışlarını değerlendiren Rus uzman Korotçenko, Sputnik’e verdiği demeçte, Ankara’nın deniz kuvvetleri programlarının hayata geçirilmesi konusu da dahil Rusya’yı yüzde yüz ideal ve güvenilir ortak olarak görebileceğini savundu.

Korotçenko, "Üstelik Türkiye ve Rusya, askeri teknik işbirliği alanında büyük deneyime sahip" dedi.

'RUSYA, SİLAH İHTİYACINI KARŞILAMAYA HAZIR'

Rusya’daki Dünya Silah Ticareti Analiz Merkezi Müdürü ve ‘Natsionalnaya Oborona’ dergisinin Genel Yayın Yönetmeni emekli Albay İgor Korotçenko yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, doğalgaz ve petrol rezervlerinin bulunduğu Akdeniz’de çıkarlarını koruma ihtiyacıyla karşı karşıya olduğu dikkate alındığında, donanmasını güçlendirmenin tamamen meşru bir karar olduğunu kaydetti.

Korotçenko şunları söyledi:

“Rusya da tamamen her tür silah konusunda Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamaya hazır. Buna, Türkiye’nin aradığı koşullarda uçak gemisi tasarımı ve teslimatı da dahil. Türkiye’nin her türlü isteği, Rus savunma sanayisi tarafından yerine getirilebilir. Buna, deniz kuvvetleri programlarının hayata geçirilmesi, hava teçhizatının teslimi, modern hava savunma sistemlerin teslim programı da dahil. Yani Türkiye, Rusya’yı tamamen yüzde yüz ideal ve güvenilir ortak olarak görebilir”.

Üstelik Rusya’nın, Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu teknoloji transferini de gerçekleştirebileceğini kaydeden Korotçenko, “Türk savunma sanayisi bu teknolojileri kabul etmeye ve bunun temelinde üretim yapmaya hazır hale geldikçe Rusya bunu yapacaktır. Yani Rusya tamamen her konuda Türkiye’nin modern silah türlerine olan ihtiyaçlarını karşılayabilir” ifadelerini kullandı.

S-500 ve SU-57 İMALATI

Batılı müttefikleri tarafından her fırsatta sırtından hançerlenen Türkiye, hem modern ve sofistike savunma ihtiyaçlarını karşılamak hem de ambargolara ve terör örgütlerine verilen desteğe tepki olarak Rusya ile anlaşma yoluna gideceğin konuşuluyor.

Son günlerde S-400 füzelerinin ikinci partisinin teslimi, üçüncü parti S-400’ün Türkiye’de üretilmesi, S-500’ün ortak üretimi ve SU-57 savaş uçağı alımı konularıyla ilgili görüşmeler yapıldığı iddia edildi. Hatta yeni nesil savaş uçağı SU- 57'lerin birçok parçasının Türkiye'de üretilmesi ve tıpkı F-16'larda olduğu gibi Türkiye'de üretilecek SU-57'lerin başka ülkelere satışının yapılması da gündemde. Bunun yanında Türk Deniz Kuvvetlerinin uçak gemisi ihtiyacı için de görüşmelere yakında başlanacağı iddiaları konuşuluyor.  

Editör: Haber Merkezi