Türkiye'nin Keşmir meselesinde Pakistan'a verdiği destek Hindistan’da tepkiyle karşılandı. Bu durum üzerine Hindistan, Türk mallarına ve turizmine yönelik boykot başlattı. İlk olarak Mumbai Havalimanı’ndaki tüm operasyonları yürüten Türk firması Çelebi’ye kısıtlama getirildi, ayrıca akademik iş birlikleri donduruldu. Ancak uzmanlara göre, bu boykotun Hindistan’a ekonomik olarak zarar vermesi bekleniyor.
Türkiye 2024 yılında Hindistan’a 1,3 milyar dolarlık ihracat yaparken, Hindistan’dan 6,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Türkiye’nin toplam ihracatının sadece yüzde 0,5’i Hindistan’a yönelikti. Öte yandan, Hindistan Türkiye’nin toplam ithalatının yalnızca yüzde 2’sini oluşturuyor. İhracatçı birlikleri, Hindistan kaynaklı olası kayıpların alternatif pazarlardan telafi edilebileceğini vurgularken, Türkiye’nin karşılıklılık esasına göre hareket etmesi durumunda Hindistan’ın daha fazla zarara uğrayacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin Hindistan’a yönelik dış ticaret açığı yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde. Uzmanlara göre, Türkiye bu ürünleri yerli üretimle ikame edebilir veya farklı pazarlardan tedarik edebilir.
Turizm açısından da Hindistan’ın etkisi sınırlı kaldı. Türkiye 2024 yılında 62,2 milyon turist ağırlarken, Hindistan’dan gelen turist sayısı sadece 330 bin oldu. Bu nedenle boykotun turizme büyük bir darbe vurması beklenmiyor. Genel tabloya bakıldığında, Türkiye’nin Hindistan’a ekonomik bağımlılığı düşük seviyede kalıyor ve atılacak karşılık adımların Hindistan ekonomisi üzerinde daha fazla olumsuz etki oluşturacağı belirtiliyor.
