Korkutan uyarı Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen'den geldi. İstanbul'un bazı ilçelerinde hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Şen, en yüksek kirliliğin Alibeyköy'de görüldüğünü söyledi.

"MASKESİZ DIŞARI ÇIKMAYIN"

Prof Dr. Şen hava kirliliği ile ilgili bu açıklamayı yaptı: "Ataşehir, Alibeyköy, Esenler, Kartal, Yakacık bu civarlarda hava kirliliği artmaya başladı. Nedeni gece sıcaklıklarının düşük olup gündüz sıcaklıklarının yüksek olması ve buna rağmen hiç yağmur yağmaması. Bu yüksek basıncın olduğu günlerde bilhassa özellikle yağmur varsa, rüzgar varsa bu hava kirliliği olmayacaktır veya çok aza inecektir. Maskesiz dışarı çıkılmamalı. Gece saatlerinde dışarı çıkarken dikkat edelim. Yaşlılarda eğer bir amfizeme dönük veya akciğerlerle ilgili bir problemi olanlarda hava kirliliği o hastalıkları arttırır, tetikler."

YÜRÜYÜŞ VE PİKNİK YAPMAK DA SAĞLIKSIZ

Uzmanlar Alibeyköy'de açık havada bisiklet sürmek, yürüyüş ve piknik yapmayı da sağlıksız olarak değerlendiriyor. Uzmanlara göre hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Yapılan araştırmalara göre hava kirliliği özellikle akciğer ve kalp hastalıklarına bağlı ölümleri ciddi oranda arttırıyor. Özellikle kronik hastalığı olan astım koah gibi kalp hastalığı olan hastaların olabildiğince iç ortamda kalmaları öneriliyor. İçeride hava nispeten dışarıya göre daha temiz olabilmekte. Hava kirliliğinin artmasının nedeni yüksek sıcaklıkların bir haftadır sürmesi ve buna rağmen yağmur ve rüzgarın görülmemesi. 

Editör: Haber Merkezi