Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüsten 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı.

Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci bir facia daha meydana geldi. Bölgede arama yapan kurtarma ekiplerinin üzerine çığ düştü.

Bölgedeki gelişmeler şu şekilde:

16.16 - Hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya yükseldi. Yaralı sayısı ise 53.

16.13 - Çığ altından yaralı çıkan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, kendi imkanlarıyla çıktığını belirterek "Yaklaşık 200 kişilik çalışan vardı" dedi. 

16.07 - MSB: "Çığ felaketi nedeniyle kar altında kalan vatandaşlarımızı arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla AFAD ve jandarma personelini Van’a ulaştıracak olan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait uçak Ankara’dan havalandı."

15.56- AFET ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı, çığ faciasına müdahale için Ankara'dan 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibinin askeri uçakla bölgeye gönderildiğini duyurdu.

15.50 - Bölge için üçüncü çığ uyarısı yapıldı.

15.30 - Daha sonra Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, hayatını kaybenlerin sayısının 23'e yükseldiği belirtildi. Hayatını kaybedenler arasında 8 jandarma,3 korucu, 3 itfaiyeci, 9 sivil bulunuyor. 

15.00 - Soylu'nun konuşmasından yaklaşık yarım saat sonra yapılan açıklamada ölü sayısının 12'ye çıktığı duyuruldu. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "8 jandarma, 3 güvenlik korucusu, 1 itfaiye eri olmak üzere 12 kişi şehit oldu" ifadelerini kullandı. 

14.30 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu ana kadar, 3’ü güvenlik korucusu, 8 jandarma olmak üzere toplam 11 kişinin hayatını kaybetti" dedi. 

Bunun ardından da Van Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan yeni açıklamada "Yaralı sayısı 43. 13 kişi de hayatını kaybetti” denildi.

30 kişi kurtarıldı

13. 39 - İçişleri Bakanlığı, kurtarılanların sayısının 30 olduğunu duyurdu. 

Bakanlığın açıklamasında, "Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde meydana gelen çığda devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede  tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk  etmek üzere AFAD Müdahale Daire  Başkanı bölgeye  gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir" denildi.

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın da çığ altında kaldığı ve yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi.

12.54 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Soylu'dan Bahçesaray'daki çığ düşmesi ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldı. 

Editör: Haber Merkezi