Tıbbi bir operasyon geçirmeden evvel, aydınlatılmış onam formunun size teslim edildiğine ve form içinde yer alan risklerin açıkça yazıldığına emin olunması gerektiğini vurgulayan Avukat Devrim Nur Kayabalı, “Tıbbi Malpraktis davası (hekimin ve/veya sağlık çalışanlarının hatalı uygulamalarından kaynaklanan Tazminat Davası) hastalığın teşhisi, bilgilendirme yükümüne aykırılık ( aydınlatılmış Onam eksikliği ), yanlış tedavi gibi hekimin ve/veya sağlık çalışanlarının yaptıkları hatalı, ihmali uygulamalar sonucunda hasta da meydana gelen komplikasyon nedeniyle uğranılan zararın tazmini davalarıdır. Hatalı tedavinin sonucu hastanın hayatını kaybetmesi durumunda bu davayı hasta yakınları, bakmakla yükümlü oldukları kişiler de gündeme getirebilir.

Son yıllarda özellikle Estetik uygulamaları, Liposuction gibi tedavilerin sonucunda hastalarda beklenmeyen konsültasyonların (şişme, kızarma, şiddetli ağrı, uzuv kaybı) oluştuğuna sıklıkla tanık oluyoruz. Her insan bünyesi farklı tedavi ve kimyasallara farklı reaksiyonlar verir, bu nedenle hekimlerin bir operasyon geçirecek hastaya operasyonun tüm risk ve etkilerini önceden bildirmesi ve imzalı onayını alması gerekir. Aydınlatılmış onam formu tedavilerdeki en önemli unsurdur. Operasyon sonunda hekimin ihmali, hatalı tedavi gibi bir durum oluşması neticesinde ise hasta ve/veya yakınlarının tazminat sorumluluğu gündeme gelir.

Hastanelerde başhekim ve hastane sahiplerinin sorumluluğu da gündeme gelebilir. Hatalı hekim uygulaması sonucu kalıcı bir hasar ve/veya ölüm gündeme gelirse cezai sorumluluk da doğabilir. Tıbbi bir operasyon geçirmeden evvel, aydınlatılmış onam formunun size teslim edildiğine ve form içinde yer alan risklerin açıkça yazıldığına emin olun" dedi.