İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bazı yetkilerin Bakanlıklara geçmesesinden sonra benzer bir hadise de Galata Kulesi için yaşandı. İşletme sözleşme süresi dolan Galata Kulesi İBB'den alınacak. Geçtiğimiz günlerde toplu taşımaya yapılan zammın ardından UKOME yetkilerinin İBB'den alındığı iddia edilmişti

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galataport'tan Atatürk Kültür Merkezi'ne uzanan bir de kültür yolu planladıklarını, ismini de “Beyoğlu Kültür Yolu” koyduklarını söyledi.

Buna göre  Galataport'tan başlayıp Galata Kulesi'ne gelinecek. Kule işletmesi sözleşme süresi dolan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınacak. İstanbul'un ilk meydanı olan Galata Kulesi etrafındaki alan genişletilecek. Bunun için meydandaki büyük bina kamulaştırılacak. 

Kulenin karşısındaki yokuş, doğal akışında basamaklarla halka açık bir tiyatroya dönüşecek. Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi gösterilerini sergileyecek. Devamında Beyoğlu Evlendirme Dairesi kültür sanat merkezine dönüştürülecek. Altı tiyatro, üstü ise sinema olacak. Bakan Ersoy, “Amacımız Beyoğlu'nun eski günlerine kavuşması, canlanması. Beyoğlu bir kültür patlaması yaşayacak” dedi.

Sıra Yenikapı'daki portta

Bakan Ersoy, Galataport'a ilk geminin 5 Nisan'da geleceğini, eylül ayı itibarıyla liman dışındaki operasyonların da başlayacağını söyledi. 2021 itibarıyla Galataport'un bütün rezervasyonlarını dolduracağını aktaran

Ersoy, 2022'den sonra İstanbul'a ikinci bir portun gerekeceğini belirterek, Yenikapı'daki port için ihalenin yapıldığını anımsattı.

Pahalılığa karşı değilim, fırsatçılığa karşıyım

Antalya'da belediyelerin sahil kesiminde amacı dışında kullandığı alanları alıp, toplam 5 bin kişinin yararlanacağı iki plaj yaptıklarını ve yaz sezonuna yetiştireceklerini anlatan Bakan Ersoy, gazetecilerin Bodrum'daki plajlarda lahmacunun 70 liraya satıldığını anımsatması üzerine, “Ben buna karşı değilim. Bunu bütün sezon satabiliyorsanız satın. Ancak bayramda 70 yap sonra düşür, ben fırsatçılığa karşıyım” diye konuştu.

2019'un Göbeklitepe yılı olduğunu anlatan Ersoy, 2020'nin de Patara yılı olacağını duyurdu. Göbeklitepe'de ziyaretçi sayısının 70 binden 490 bine çıktığını anımsatan Ersoy, “Netflix'teki Atiye dizisi etkili oldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Evet çok etkisi var. Dizi 20 milyon yabancı izleyiciye gidiyor. İkincisi Kapadokya'da çekildi. Üçüncüsü büyük ihtimalle Mardin'de çekilecek.”

Gecelik turizm gelirini 87 dolara getirmek istiyoruz

Bakan Ersoy, yeni kurulan Turizm Geliştirme Ajansı'nı (TGA) da anlattı. Ajans sayesinde tanıtım bütçesinin 18 milyondan 2020'de 180 milyon dolara çıktığını belirten Ersoy, şu bilgileri verdi:

“TGA'da kamu görevlisi çalışamıyor. Profesyonellerle çalışıyoruz. Merkezi İstanbul. Tanıtım yaptıkça gelirleriniz artıyor, böyle olunca tanıtım bütçeniz artıyor. 2023'te kişi başı bir gecelik turizm gelirini 87 dolara getirmek istiyoruz. 120 dolarlara nasıl taşırız ona bakarız. Tanıtım amacıyla Türkiye'de ağırlanan ve 900 civarında olan yazar, editör, blogger, sosyal medya  sayısını bu yıl 3000'e çıkarıyoruz.”