05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Yunan Basını: Türk Füzeleri Ege ve Doğu Akdeniz dengelerini etkileyebilir

Yunan Basını: Türk Füzeleri Ege ve Doğu Akdeniz dengelerini etkileyebilir

Yunanistan merkezli haber sitesi Pentapostagma, Türkiye’nin geliştirdiği yerli hava-hava füzeleri Bozdoğan ve Gökdoğan’ı Atina’nın yakından izlediğini yazdı. Siteye göre Ankara’nın bu füzelerle menzil ve arayıcı başlık kapasitesini güçlendirme çalışmaları, Ege ve Doğu Akdeniz’de hava üstünlüğü dengesini değiştirme potansiyeli taşıyor.

Yunanistan merkezli haber sitesi Pentapostagma, Türkiye’nin geliştirdiği yerli hava-hava füzeleri Bozdoğan ve Gökdoğan’ı Atina’nın yakından izlediğini yazdı. Siteye göre Ankara’nın bu füzelerle menzil ve arayıcı başlık kapasitesini güçlendirme çalışmaları, Ege ve Doğu Akdeniz’de hava üstünlüğü dengesini değiştirme potansiyeli taşıyor.

Pentapostagma, iddiasını Türkiye’nin GÖKTUĞ programı kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen bu füzelerin testlerine dayandırıyor. Haberde, Ankara’nın Çin teknolojisinden etkilenerek menzili artırma çabaları yürüttüğü ve uzun vadede ramjet benzeri teknolojilerle 400 kilometre seviyelerine ulaşma hedefinin gündemde olduğu öne sürüldü.

Habere göre:

Bozdoğan: Kısa menzilli, kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık (IR seeker) ve itki yönlendirme sistemiyle yakın hava muharebelerinde yüksek manevra kabiliyeti sunuyor; yaklaşık 20–30 kilometre menzile sahip olduğu iddia ediliyor.

Gökdoğan: Aktif radar arayıcı başlığa sahip, görüş ötesi (BVR) görevlerde kullanılan bir füze; Pentapostagma’ya göre menzili 65 kilometrenin üzerinde ve doğrudan vuruş kabiliyeti bulunuyor.

Bu teknik ayrıntılar, Yunan haber kaynağının değerlendirmelerine dayanıyor; bağımsız ve tarafsız kaynaklarca doğrulanması gerektiği vurgulanmalı. Türkiye tarafı geliştirme programlarının ayrıntılarını ve hedeflerini geçmişte kamuoyu ile paylaşmış olsa da operasyonel kabiliyet ve menzil rakamları çeşitli kaynaklar arasında farklılık gösterebilir.

Bölgesel Etki Tartışması: Askeri Kabiliyet ve Jeopolitik Sonuçlar

Pentapostagma, Türkiye’nin bu füze programıyla ABD menşeli hava-hava füzelerine olan bağımlılığını azaltma yönünde adım attığını savunuyor. Haberde ayrıca Ankara’nın savunma ihracatında Azerbaycan, Pakistan, Katar ve Malezya gibi pazar hedefleri olduğu, yeni füzelerin dış pazarlara da sunulabileceği öne sürüldü.

Yunan basınındaki değerlendirmeler şu soruları öne çıkarıyor: Bu sistemlerin saha performansı ne düzeyde olacak? Gerçek operasyonel kullanıma girene kadar hangi testlerden geçecekler? Bölgesel dengeler üzerinde somut ve kalıcı etkileri hangi zaman diliminde hissedilecek? Uzmanlar genelde yeni sistemlerin test ve sertifikasyon süreçleri tamamlanmadan verilen menzil/etkinlik tahminlerine temkinli yaklaşılmasını öneriyor.

Pentapostagma, Erdoğan yönetiminin savunma sanayisini güçlendirerek bölgesel bir güç olma hedefine odaklandığını yazdı. Türkiye’nin yerli füze ve hava-aracı geliştirme programları bir yandan askeri özerklik hedefleriyle; diğer yandan ihracat ve diplomasi araçlarıyla ilişkilendiriliyor. Ancak bu tür teknolojik gelişmelerin gerçek stratejik etkisi, hem teknik performansın doğrulanmasına hem de bölgedeki aktörlerin karşı tedbirlerine bağlı olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *