İstanbul
Açık
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Zonguldak maden ocağındaki göçükte kalan işçilerin isimleri belli mi? Ölen ya da yaralanan var mı?

Zonguldak maden ocağındaki göçükte kalan işçilerin isimleri belli mi? Ölen ya da yaralanan var mı?

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde bir maden ocağında göçük meydana geldi. İlk bilgilere göre göçük altında 3 işçi mahsur kaldı. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilirken, mahsur kalan madencilere ulaşmak için yoğun bir çalışma başlatıldı.

Olay, 16 Şubat 2026 tarihinde öğleden sonra saatlerinde yaşandı. Rödevans firmasına ait maden ocağında kömür üretimi sırasında meydana gelen göçükte 3 işçinin yer altında mahsur kaldığı öğrenildi. Göçüğün kesin nedeni henüz netleşmedi. Göçükte mahsur kalan işçilerin isimlerinin İsmet Kabuk, Veysel Oruçoğlu ve Ziya Kiret olduğu öğrenildi.

Kurtarma ekipleri bölgede

İhbarın ardından bölgeye TTK Tahlisiye ekibi, AFAD, 112 Acil Sağlık, UMKE, itfaiye ve jandarma ekipleri hızla sevk edildi. Ekipler, mahsur kalan işçilere ulaşmak için kontrollü şekilde ilerliyor. Ocak çevresinde güvenlik önlemleri artırılırken, işçi yakınlarının endişeli bekleyişi devam ediyor.

Yetkililerden gelecek resmi açıklamaların ardından hem göçüğün nedeni hem de içerideki durumun daha ayrıntılı şekilde ortaya konması bekleniyor.

Zonguldak'ta maden kazaları bitmiyor

Zonguldak, Türkiye'nin en köklü kömür havzalarından biri olarak maden kazalarının da en sık yaşandığı il konumunda. 1941 yılından bu yana Türkiye genelinde maden ocağı kazalarında 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve 100 bini aşkın kişi yaralandı.

Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesi de daha önce birçok maden kazasına sahne olmuştu. 2024 yılının Haziran ayında TTK Gelik Müessesesi'ne ait maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 2 işçiden 1'i yaşamını yitirmişti. Aynı yılın Ağustos ayında ise Kilimli'nin Bölüm Mahallesi'nde ruhsatsız işletilen bir ocakta göçük sonucu bir işçi daha hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz hafta da yine aynı bölgede kaçak bir maden ocağında göçük yaşanmıştı. O kazada 34 yaşındaki Uğur Erikoğlu adlı işçi hayatını kaybederken, 41 yaşındaki Hasan Genç yaralı olarak kurtarılmıştı.

Türkiye'de maden güvenliği tartışmaları

Maden kazaları, Türkiye'de iş güvenliği tartışmalarının en hassas konuları arasında yer almaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre maden ve taş ocakçılığı, iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olarak belirlendi. Özellikle ruhsatsız ve kaçak işletilen ocaklar, denetim eksiklikleri nedeniyle can kayıplarının tekrarlanmasına zemin hazırlıyor.

Zonguldak maden göçüğünde mahsur kalan 3 işçiye ilişkin kurtarma çalışmaları devam ederken, gelişmeler an be an takip ediliyor.