5 günde Suriyeliler akın akın yer değiştiriyor 5 günde Suriyeliler akın akın yer değiştiriyor

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin ülkesine karşı nükleer bir saldırı girişiminde bulunması halinde, ABD ile kurdukları nükleer ittifak çerçevesinde Pyongyang’ın nükleer silahla vurulacağını belirtti. Amerikan Newsweek dergisine verdiği röportajda Yoon, Güney Kore'nin Kuzey’den gelen tehditlere karşı askeri kapasitesini Kore Savaşı’ndan bu yana sürekli güçlendirdiğini ifade etti.

Yoon, Kuzey Kore’nin konvansiyonel askeri kapasitesinin Güney Kore’ye göre çok daha düşük olduğunu, bu yüzden Pyongyang’ın nükleer kabiliyetini artırmaya yöneldiğini belirtti. Güney Kore kamuoyunda, nükleer silah edinme desteğinin yüzde 60-70 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Yoon, bunun bölgedeki güvenlik dengelerini bozabileceği, Japonya ve Tayvan’ın da nükleer silahlanmasına yol açabileceği konusunda uyardı.

Yoon, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye nükleer saldırı yapmasının “mantıksız” olduğunu, böyle bir durumda Güney Kore-ABD nükleer ittifakının anında devreye gireceğini ifade etti. ABD'nin genişletilmiş caydırıcılık taahhüdüne vurgu yapan Yoon, Washington’ın tüm askeri kabiliyetleriyle Güney Kore’nin güvenliğini sağlama sözü verdiğini hatırlattı.

Pyongyang’ın Ukrayna’daki çatışmalara asker göndermesi ya da Rusya’nın Kuzey Kore’ye ileri askeri teknoloji sağlaması ihtimali Yoon tarafından ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor. Bu durumun Güney Kore’nin ulusal güvenliğini tehlikeye atabileceğini belirten Yoon, bu tür bir müdahalenin Ukrayna’daki çatışmaları daha da şiddetlendireceği uyarısında bulundu.

Yoon, Kuzey Kore’nin Ukrayna savaşına müdahalesi nedeniyle Güney Kore’nin, Ukrayna’nın savunulmasına yönelik ek tedbirler alabileceğini belirterek, insani yardımlardan yeniden inşa yardımlarına kadar çeşitli desteklerde bulunduklarını vurguladı.

ABD ve Güney Kore, 11 Temmuz'da NATO Liderler Zirvesi kapsamında Kuzey Kore’nin artan nükleer ve füze tehditlerine karşı ortak nükleer caydırıcılık planı üzerinde anlaşmaya varmıştı. Yoon, bu anlaşmayla birlikte Güney Kore-ABD işbirliğinin “nükleer temelli” bir ittifaka dönüştüğünü ifade etti. Beyaz Saray da bu planın etkili bir nükleer caydırıcılık stratejisi sunduğunu ve ABD’nin Güney Kore’ye olan askeri desteğinin devam edeceğini bildirmişti.