Cumhurbaşkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı stratejik planı'na göre 2023'te savunma sanayisindeki yerlilik oranı yüzde 75'e çıkarılacak olması, insansız, otonom ve yapay zeka projeleri, yeni nesil silah sistemleri, siber güvenlik ve uzay teknolojileri çalışmalarıyla, Türk savunma sanayisinde eylemleri yerlilik oranını yükseltilmesi, harekat sahasında savunma ihtiyaçların karşılanması ve milli yerli imkanlar ile milli teknolojinin geliştirilmesi, ülkemizin göklerini korumasında önemli ve ciddi yatırım atağıdır.

Savunma sanayisi ürünlerinin, teknik kabiliyetleri artırılmış ve sistemle dışa bağımlılığı azaltılmış olarak, ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması, yerlilik oranı yükseltilmesi için savunma sanayinde başarılı projelere imza atılıyor. Milli tank, taarruz helikopteri, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan, hava savunma füze sistemi, orta ve uzun menzilli tanksavar füze sistemlerinin geliştirilmesi, ülkemizin tüm savunma alanlarında etkinliğini ve yetkinliğini artırarak, yerli ve milli bir savunma sistemine kavuşmanın yanında, ülke güvenliğine ve ekonomiye de ciddi katkı sağalacaktır.

Türk havacılık ve uzay sanayi milli muharip uçağını 18 Mart 2023’te hangardan çıkarma planı ve üç yıllık sertifikasyon çalışması sonrası 2025’te teslimatı yapılarak, Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı üretebilen, bu teknoloji ve alt yapıya sahip dördüncü ülke olacağız. Gurur verici olan uçak bittiğinde, ülkemizde bir savaş uçağı tasarım tecrübeli mühendislerimizin olması.

Atak 2 Helikopterimizin, ilk Atak helikopterinden farklı olarak tamamen yerli ve milli, en gelişmiş helikopteri üreten üçüncü ülke durumuna gelmemiz. Ordumuzun emrinde bulunan Atak taarruz, taktik, Atak 2’nin teknik aksamı ve motoru dahil, tümüyle yerli ve milli Türk malı olmasının gururunu yaşayacağız.

TUSAŞ, Amerikalıların Apache helikopterlerini geride bırakacağı iddiasında. Atak helikopterimizin mühimmat taşıma kapasitesi 300 kg civarında, Atak 2 helikopterimiz ağırlığı 12 ton. Mühimmat ve patlayıcı taşıma kapasitesi 1200 kg. olacak. Ordumuzun Deniz Kuvvetleri ve uçak gemileri, Kara ve Jandarma için de yapım çalışmaları devam ediyor olması, bu konuda çok ciddi yol alındığının göstergesidir. Milli ve yerli olarak geliştirilen genel maksat helikopteri Gökbey’in, kendi sınıfının birincisi olacağı,12 kişi kapasitesiyle cephe gerisinde asker taşımak ve ambulans helikopteri olarak kullanılabilecek olması, helikopterin uluslararası piyasada çok rağbet gören helikopterlerden biri olması beklentisi var. Ülkemizde üretim kapasitesinin ise yılda 24 adet olarak planlanıyor.

Anka’nın devamı olan, Aksungur’un seri üretimine geçildiği, yük taşıyabilen, daha çok havada kalabilen Anka-2’nin seri üretimi de yapılıyor. Yapılan teste Anka-2, kırk sekiz saat havada kalmayı başardığı, uzak yerden kontrol edilebilecek. Türkiye’nin herhangi bir noktasında kumanda merkezinden her tarafa gidip gelebilme gücüne sahip olup, yakında dünya turu atan İHA’ larımız olması, hepimizin göğsünü kabartıyor.

Ülkemizde ciddi teknolojik gelişmeler ve ARGE yatırımları meyvelerini vermeye başlamasıyla, Airbus, Boeing gibi dünya devlerine parça üreten bir Türkiye, ülkenin katma değeri yüksek üretim yapmayı becerirken, teknik imalat sanayisinde, ciddi anlamda gelişmeler sağlamaya devam ediyor.

TUSAŞ ile Boeing Türkiye Genel Müdürlüğünce karşılıklı imzalanan anlaşmayla, TUSAŞ ile Boeing firmaları, Türkiye’de yüksek standartlı termoplastik, kompozit parça üretim kabiliyetinin geliştirilmesi için, iş birliğine gidilmiş olması, TUSAŞ’ın parça üreticiliği yanında, çözüm ortağı olarak termoplastik geliştirmesi, kompozit üretecek dünyada dört büyük kapalı alana sahip, yeni nesil fabrika kurmuş olması da, üretim kapasitesini yükseltilmesine katkı için ciddi bir yatırım.

Ülkemiz, büyük uçak şirketlerine parça üreterek, ülke ekonomisine ikiyüzelli milyon dolar net girdi sağlanması, çalışmalar aralıksız devam ederken, beklenen hedef, iki milyar dolar.

TUSAŞ’ un projesi olan HÜRKUŞ pervaneli eğitim uçağı, HÜRJET jet eğitim uçağı ve Milli muharip uçağı milli ve yerli, Türk mühendislerinde birbirine entegre edilmiş olarak, pervaneli jet eğitim ve savaş uçaklarımızla en iyi hava savunma sistemlerine kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşayacağız. Bu konuda ciddi çalışmaları yapanlara, şimdiden teşekkür etmemizi hak ediyorlar.

Erciyes Modernizasyon projesi kapsamında, C130 uçaklarının beyni olarak adlandırılan, merkezi kontrol bilgisayarı ile toplamda 23 sistem ve 117 Bileşenin modernizasyonu yedi uçakta tamamlanmasıyla, teknolojimizin yerliliği tescilleniyor.

Savunma sanayimiz hedef alınıp, ülkemize husumet saplantısı haline getiren devletlerce, geçmişte olduğu gibi, engel koymak için saldırılara maruz kalıyoruz. Ülkemizin direnci ve dik duruşuyla, artık silah sanayimizi kendimiz üretiyoruz. Dünya standartları üzerindeki İHA, SİHA, Tank, Top ve Füzelerimizin çatışmaların seyrini değiştiriyor. Savaş stratejilerini alt üst ediyor. Dünya basınında, Türk teknolojisinden övgüyle bahsediliyor.

Ülkemiz güçlenmesini, savunma sanayinde etkin olarak bölgesinde hatırı sayılır güç haline gelmesinden rahatsız olsalar da, Akdeniz, Karadeniz, Kıbrıs, Libya, Kafkaslar ve son olarak Azerbaycan’daki etkinliği, dünya ülkelerince de kabul görecektir.

Son zamanlarda, ülkemizdeki bu gelişmelerden rahatsızlık duyanlar, Savunma sistemlerini kendilerinden almadığımız için, yaptırım tehdidinde bulunarak, silah ambargosu uygulayan ülkeler kervanına, her gün bir yenisi katılıyor.

Tek çaremiz, Ülkemizin istiklal ve istikbali için, birlik ve beraberlik içinde çok çalışıp, Yerli ve milli ürünlerimizin sağladığı yüksek özgüvenle, yerli teknoloji üretmek.

Atalarımızın yüz yıl önce yaptığı gibi, bizlere ambargo tehdidinde bulunan ülkelerin hayallerini ve kötü emellerini, yüz yıl sonrada hüsrana uğratmak.

Azerbaycan’ın Ermenilere karşı savaşında, Ülkemizin teknolojisini ve Türk gücünü dünyaya göstererek, Ermenistan yanlılarını hüsrana uğrattığımız gibi.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüz yıl kutlamalarında da, Çanakkale geçilmez diyerek, Boğaza gömdüğümüz emperyalistlerin üzerinde, Türkiye ve Çanakkale semalarında, İHA, SİHA, Bayraktar TB2, Hürkuş, Hürjet, Atak 2 ve Milli Muharip Uçağı motor çalıştırarak, zaferimizi, başarılarımızın mutluluğunu ve heyecanımızı milli gururla, hep birlikte yaşayacağız.

“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar” ATATÜRK