Hacı Veyizsâde Mustafa Efendi de geçtiğimiz asırda bu güzide şehirde yetişmiş olan alimlerden ve maneviyat rehberlerinden biridir

. Konya’nın manevi rehberlerinden biri olan Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, 1889 senesinde Konya’da dünyaya gelmiştir.

İlk tahsiline babasının yanında başlamış, hafızlığını da onun riyasetinde ikmal ettikten sonra, yörenin âlimlerinden fıkıh, tefsir, hadis, ahlak, hikmet ve İslam tarihi alanlarında tedrisat görerek icazet almıştır.

Konya’daki Islah-ı Medaris müderrislerinden Şeyhzade Ziya Efendi’den Arapça, Cebir ve Feraiz tahsil etmiş, Sultan Selim Camii Hatibi Mesnevihan Sıdki Dede’den de Farsça öğrenmiştir.

Hayatında, tasavvufun mühim bir yeri vardır. Hocası Ziya Efendi’nin babası Şeyh Mehmet Bahaeddin Efendi’ye intisap etmiştir. Konya’nın manevi hayatının devamı konusunda mühim bir tesire sahip olan Hacı Veyizsade Mustafa Efendi, örnek bir hocaydı.

Talebelerine, ilim sahibi olmanın öneminin yanında müttaki bir kimse olmaları konusunda da nasihatlerde bulunurdu.

Tedrisat konusunda son derece titiz olduğu nakledilen Hacı Veyiszade Mustafa Efendi’nin ilim taliplileriyle yakından ilgilendiği, herkese yardımcı olduğu belirtilmektedir. Merhum Hacı Veyiszade Mustafa Efendi’nin hocalığı sadece talebelerle sınırlı değildi.

Camilerde kürsülere çıkarak sohbet eder, halkın manevî gelişimine katkıda bulunur, nasihatleriyle yol gösterirdi.

Herkesle ilgilenir, ilimle iştigal ettiği vaktin dışında kalan zaman diliminde halkın yardımına koşar, hayır işleriyle uğraşır ve sosyal sorunlarla alâkadar olurdu.

Osmanlı devrinin son, Cumhuriyet’in ilk döneminin şahidi olan Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, ilimden son derece uzaklaşılan dönemde dahi ümidini hiçbir zaman kaybetmemiştir.

Devrin zor şartları sebebiyle, geleceğe dair ümitlerin karardığı ve her şeyin yok olup battığı yönündeki düşüncelerin yoğunlaştığı bir dönemde, ümitvar olmak gerektiğini ifadeyle şöyle buyurduğu kaydedilmiştir:

‘’Batmadı da, bitmedi de elhamdülillah! O devirler bir keffaret dönemleriydi, borcumuz vardı ödedik.

Ödeyebildiğimiz kadarıyla ödedik. Kapı az aralanır gibi oldu, bir ışık gözüküyor. Bir damla ışık, bir sürü yeri ışıtır değil mi.. Işıyacak, ışıyacak...’’

Merhum Ali Ulvi Kurucu hocamızın amcası olan Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, 1960 senesinin 5 Şubat Cuma günü Cenab-ı Hakk’ın rahmetine kavuşmuş ve Konya Üçler Mezarlığı’na defnedilmiştir.