KUR’AN-I KERİMİ, lafzen okumaya kıraat, güzel okumanın usullerini öğreten ilme tecvid, Kur’an okuyan kişiye de kari denir, çoğulu kurra’dır. Kur’an-ı Kerimin tamamını ezberleyene de hafız denir. Arapçada korumak, ezberlemek manasındaki ‘hıfz’ kökünden türemiş bir sıfat olan hafız, Kur’an-ı Kerimi ezberleyen ve hafızasında koruyan kişidir.

Hâfız sadece Kur’an-ı Kerimin kelimelerini, ayetlerini ezberleyen değil, aynı zamanda onun manasını kalbine ve ruhuna nakşeden, beynine alan ve gönül dünyasında seyreden bir insandır. Kur’an’ı içine sindirmiş olan gerçek hafız yürüyen ve konuşan Kur’an demektir. Hafız kelimesine nisbet edilen el-Hafız, Allah’ın güzel isimlerinden biridir ve ‘Her yönden esirgeyip koruyan, insanların ve cinlerin bütün amellerini muhafaza eden, asla zayi etmeyen’ anlamındadır.

‘’Şüphesiz ki Kur’an’ı ve onu koruyacak olan da Biziz ayetinde de ifade edildiği gibi Kur’an’ın gerçek sahibi ve koruyucusu o kelamın mutlak sahibi olan Allah’tır.’’ Hafızlar, Peygamberimizin (sav) özel iltifatına mazhar olan insanlardır: ‘’Hafız olup da Kur’an okuyan kimse meleklerle beraberdir’’ hadisinde bildirildiği gibi, hâfız her an meleklerle birlikte, meleklerin arasında, meleklerle içiçedir.

Çünkü meleklerin en çok ilgi duydukları olay, Kur’an’ın okunduğu ve dile getirildiği yerlerdir. Kur’an’ı beynine nakşeden ve kalbine yerleştiren hâfızlar, hem dünyada şerefli ve saygın insanlardır, hem de ahirette akrabalarına ve yakınlarına şefaatçi olacaklardır. Bu müjdeyi Efendimiz şu sözleriyle verirler: ‘’Kim Kur’an okur ve onu ezberler, helalini helal kılar ve haramını haram kılarsa, Allah, bu Kur’an sebebiyle onu Cennetine koyar ve ailesinden Cehenneme girmeyi hak eden on kişiye şefaat hakkı tanır.’’

Hafızları Abese Suresinde sözü edilen sefere-i kirama benzeten Peygamber Efendimiz, hafızların Cennette onlarla beraber olacağını müjdelemiştir. Kıyamet Sûresinin 16. ve 17. ayetlerinde işaret edildiği gibi Cenab-ı Hak tarafından garanti edildiği şekilde Pey-gamber Efendimiz, aldığı vahyi derhal bellemiş oluyordu. Bu yönüyle hafızlık bir Peygamber mesleğidir.