Hüdayi Hazretleri şöyle buyuruyor: 

''Ramazanı şerif, kullar için rahmet kaynağıdır. İbadet ve hayırları pek çoktur. Hiç bilir misiniz; Ramazanı şerifte bağışlanmayan ne zamanda bağışlansa gerektir?

Ramazanı Şerife erişenler şimdiye dek ettiklerine nadim olup istiğfar ve tövbe ederler. Taat ve ibadette olurlar. Hakkın kelamını dinleyenler. Sair günlerden kat kat daha sevap olur.

Bugünlerde gelir geçer. Fırsat elde iken, say ederler çalışa gör.

Mekke Medine ve Arz'ı mukaddese ki, onlardan olan taat ve ibadetler, başka yerlerde yapılanlardan kat lat faziletli olduğu gibi Ramazanı Şerif cihetinden daha öyledir.

Sair aylara nisbetle üç aylar şeriftirler. Cümlesinden eşref olan da Ramazanı Şeriftir.

Cenabı Hak, bazı mekanları diğer mekanlardan üstün kılmıştır.  Nitekim Resulullah efendimiz sav Mescidi Nebevide kılınan namazın Mescidi Haram hariç, diğer yerlerde kılınan namazalardan bin kat daha faziletli olduğunu haber vermiştir.

Resulullah sav efendimiz Şaban ayının son günü irad ettiği bir hutbesinde şöyle buyurmuştur:

Ey  müslümanlar! Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerimize düştü. Bu, içinde bin aydan  daha hayırlı olan Kadir gecesinin bulunduğu bir aydır..... Bu ayda kim bir hayır işlerse başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. ( İbn. Huzeyme)

Yani ilahi rahmet ve mağfiretin adeta coşup taştığı bu mübarek ayda yapılan ibadetler, sair zamanlarda yapılanlardan çok daha fazla ecir kazanmaya vesiledir. Resulullah sav efendimiz Ramazanda diğer aylardan daha fazla kulluğa gayret ederdi. Ramazanın son on gününde ise evvelsi günlerden  daha fazla ibadet ederdi. 

Abdullah İbn. Abbas şöyle anlatır: ''Allah Resulü sav insanların en cömerdi idi. Ramazanda ise cömertliği dada da artardı.  Çünkü Cebrail as her sene Ramazanda gelir, ayın sonuna kadar beraber olur, efendimiz ona Kuranı Kerimi arz ederdi. İşte bu günlerde Allah Resulü sav esen  rüzgarlardan daha cömert olurdu. (Müslim)

Yine Resulullah  efendimize; ''Hangi sadaka ecir bakımından daha üstündür? diye sorulduğunda; Ramazanı şerifte verilen sadaka buyurmuştur. (Tirmizi)

Ramazanı şerif, Cenabı Hakkın rızasını tahsil etmek ve Ona yakınlaşmak, merhamet ve şükrün tezahürü infaklarla nefsin cimriliğini bertaraf etmek, hodhamlıktan diğergamlığa ulaşmak, Yaşama zevkini bir kenara bırakıp yaşatma sevdasına gönül vermek ibadetlere ve bilhassa Kur'anı Kerim ile meşguliyete teksif olmak için bir aylık yoğun bir aylık yoğun manevi eğitim mesabesindedir.