Cenab-ı Allah, şöyle buyuruyor:

''Kim bir mü'mini bilerek öldürürse onun cezasi içinde ebedi kalmak üzere cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lanet etmiş ve ona çok büyük bir azab hazirlamiştir.''

(Nisa, 93)

Cenab-ı Allah, şöyle buyuruyor:

''Onlar ki, Allah'la beraber başka bir ilaha ibadet etmezler. Allah'in haram kildigi cana haksiz yere kiymazlar, zina etmezler.Kim bunlardan birini yaparsa ceza görür. Kiyamet günü de azabi kat kat olur ve azabin içinde hor ve ebedi birakilir. Ancak tevbe edip iman ederek, salih amel işleyen kimseler müstesnadir. Işte Allah, bunlarin kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah Gafur ve Rahim'dir.'' (Furkan, 68-70)

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

''Kim bir cani bir can karşiliginda olmaksizin veya yeryüzünde fitne çikarmak için öldürürse, bütün insanlari öldürmüş gibi olur ve kim onu kurtarirsa, bütün insanlari yaşatmiş gibi olur.'' (Maide, 32)

''Diri diri gömülen kizin hangi suçtan dolayi öldürüldügü soruldugu zaman.'' (Tekvir, 8-9)

Rasulullah (s.a.v); ''Helak edici yedi günahtan sakinin'' dedigi hadisi şerifinde; ''Allah'in haram kildigi cana haksiz yere kiymayi bu günahlardan birisi olarak belirtmiştir.''

Bir defasinda; Ya Rasulullah! Allah katinda günahlarin en büyügü hangisidir? diye soruldugunda Rasulullah (s.a.v) şu cevabi verdi:

''Allah seni yarattigi halde ona herhangi bir şeyi denk tutmandir." Sonra hangisinin daha büyük günah oldugu soruldugunda,

''Seninle yemek yemesinden korktugun için çocugunu öldürmendir.'' buyurdu.Sonra hangisidir, denildiginde;

''Komşunun hanimiyla zina etmendir.?'' buyurdu

(Buhari ve Müslim)

Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

''Iki müslüman kiliçlariyla vuruştuklari zaman öldüren de öldürülen de cehennemdedir.'' Sahabeler bunun üzerine;

''Ya Rasulullah! şu öldürenin cehennemde oldugunu anladik da, ya öldürülene ne oluyor?'' O'nun suçu ne? dediler. Rasulullah; ''Çünkü o da müslüman kardeşini öldürmeye azimliydi.? buyurdu. (Buhari ve Müslim)

"Bir insan kendisine haram olan kani dökmedigi müddetçe, dini yönden emniyet içersindedir.'' (Buhari)

''Benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirlerin haline dönmeyin.'' (Buhari)

Ibn-i Beride babasindan Rasulullah (s.a.v)'in şöyle buyurdugunu rivayet etmiştir:

''Bir müslümani öldürmek, Allah'in katinda dünyanin zeval bulmasindan daha büyüktür.'' (Nesei)

''Kiyamet günü önce insanlar arasindaki kan davalari hükme baglanir.'' (Buhari)

Abdullah b.Amr'dan Rasulullah'ın şöyle buyurdugu rivayet edilmiştir.

''Büyük günahlar; Allah'a ortak koşmak, haksiz yere adam öldürmek, ana ve babaya eziyet etmek, yalan yere yemin etmektir.'' (Buhari)

Ukbe b. Malik'ten, Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

''Allah, mü'mini haksiz yere öldüreni cennetine sokmaz.'' Rasulullah bu sözü; ''üç kere söylemiştir.''

Haksiz yere öldürülen hiçbir insan yoktur ki, Adem'in ilk ogluna bundan bir pay düşmesin. Çünkü, o öldürme işini ilk kez başlatan kişidir. (Buhari)

Ibn-i Ömer'den Rasulullah (s.a.v)'in şöyle buyurdugu rivayet edilmiştir:

''Müslümanlarla arasinda anlaşma bulunan bir kişiyi haksiz yere öldüren kimse, cennetin kokusunu dahi hissedemeyecektir.Halbuki cennetin kokusu kirk yillik mesafeden rahatlikla hissedilir.'' (Buhari)

Ebu Hureyre'den Rasulullah'ın şöyle buyurdugu rivayet edilmiştir:

''Allah'in ve Rasulullah'in zimmetine sahip olan kimseyi haksiz yere öldüren kişi, Allah'in ahdini bozmuş olur. Bu kişi cennetin kokusunu bile duyamayacaktir. Halbuki cennetin kokusu kirk senelik mesafeden rahatlikla hissedilir.''(Tirmizi)

Ebu Hureyre'dan, Rasululluh, şöyle buyurdu:

''Bir kelime söylemek suretiyle dahi olsa bir mü'mini öldürülmesine katkida bulunan kimse, kiyamet gününde gözlerinin arasinda Allah'in rahmetinden umudunu kesmiştir, yazili oldugu halde Allah'a kavuşur.