Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı onlarca kişiden biri olan ve önceki akşam 79 yaşındaki Nurit Cooper ile beraber serbest bırakılan Yocheved Lifshitz, tedavi gördüğü Tel Aviv Hastanesi’nde gazetecilere konuştu.

Hamas’ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları, insani sebeplerden serbest bıraktıkları iki rehinenin görüntüsünü paylaştı. El-Kassam Tugayları, Telegram kanalından paylaştığı görüntülerle birlikte El Kassam Tugayları, Mısır'ın arabuluculuğu yoluyla, mecburi insani ve tıbbi nedenlerden dolayı tutuklu Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifschitz'i serbest bıraktı” ifadesini kullandı.

İsviçre merkezli Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olduklarını belirterek "Bu akşam 2 rehinenin daha serbest bırakılmasını ve Gazze dışına nakledilmesini sağladık. Tarafsız bir aracı olarak rolümüz, bu çalışmayı mümkün kılmaktadır ve gelecekte (rehinelerin) serbest bırakılmalarını kolaylaştırmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

Kaçırıldığında hissettiklerini şu şekilde aktardı; “Cehennemi yaşadım. Kibutzumuza saldırdılar, beni kaçırdılar, bir motosikletin üzerine yatırdılar” 

Yeraltı tüneli örümcek ağına benziyor

Gazze’ye vardıklarında yeraltı tünellerine götürüldüklerini belirten Lifschitz, burada birkaç kilometre boyunca yürüdüklerini belirterek; “Altta çok büyük bir tünel ağı var. Örümcek ağına benziyor” ifadesinde bulundu. Tünellerdeki koşullar hakkında  “Şampuan dahil kadın ve erkeklerin ihtiyaç duyduğu her şeye sahiplerdi. Hijyen konusunda hassaslardı” dedi.

"Tünellerden yürüyerek kalacağımız yere ulaştık. Orada kaldığımız süre boyunca hem doktor hem de tıp görevlisi vardı. Doktor 2-3 günde bir gelip bizi kontrol ediyordu. Tıp görevlisi ise her zaman oradaydı. İlaçlarımızı ve tedavilerimizi ihmal etmediler. Yattığımız yataklar da son derece temizdi.Hasta olmamamız için özenli davrandılar. Rehinelerden biri motosikletten düşüp yaralanmıştı.Kol ve bacaklarında yaralar vardı. Doktorlar onu her gün ziyaret ederek tedavisini sürdürdü. 1 buçuk saatte bir pansumanını tazelediler, antibiyotik verdiler. 5 günlük tedavinin ardından oldukça iyi duruma geldi. Ben oradan ayrılırken daha da iyiydi.Biz 5 kişi kalıyorduk. Bize oldukça iyi davrandılar, her detayla ilgilendiler. Kadınların hijyenine dikkat ettiler. Tuvaletlerimizi bile onlar temizledi. Tuvaletler antibakteriyel deterjanlarla temizleniyordu. Herhangi bir hastalığın yayılmaması için dikkatli davrandılar.''

Hamas mensuplarının “Kuran’a inanan insanlar olduklarını ve kendilerine zarar vermeyeceklerini” kendisine söylediklerini  belirtti.Lifshitz, onu esir alan kişileri “çok dost canlısı” ve “çok nazik” insanlar olarak tanımladı.

nazik

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın iki kadını Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlilerine teslim ettiği anları gösteren videoda Yocheved Lifschitz’in bir militanla el sıkarak vedalaştığı ve “Şalom” (barış) dediği görülmüştü. Lifschitz, bunu militanlar kendisine “iyi ve nazik davrandığı için yaptığını” söyledi.

Beraber tutulduğu 4 rehineyle beraber bir doktor tarafından 2-3 günde bir ziyaret edildiklerini ve ilaçlarının verildiğini kaydeden kadın, militanların yediklerinin aynılarından kendilerine de verdiğini söyledi.

''Bizi oldukça temiz tuttular. Beslenmemiz dikkat ettiler. Kendileri ne yediyse biz de onları yiyorduk. Pita ekmeği, ekmek ve salatalık yedik" sözlerini kullandı.

Günah keçisi olduk

ABD'de Netanyahu'ya protesto! ABD'de Netanyahu'ya protesto!

Lifshitz, başına gelenleri “İsrail yönetiminin günah keçisi olduk” ifadesiyle nitelendirdi. Gazze sınırında milyonlarca dolara mal olan çitlerin militanlara karşı kendilerini korumadığını belirten kadın, 7 Ekim’deki saldırıdan günler önce Hamas’ın sınırdaki Kibutz alanlarını ateşe vermeye çalıştığını, ancak İsrail ordusunun bunun gibi pek çok işareti görmezden geldiğini söyledi.

Yocheved Lifschitz, “Beni kaçırdılar, bir motosiklete attılar ve beni sıkıca tuttular. 2,5 milyar dolarlık özel çitleri patlattılar ve ardından evlerimize girdiler. İnsanları dövdüler, bazıları kaçırıldı. Onlar için genç ya da yaşlı birini öldürmenin bir farkı yoktu, çok üzücüydü. Ordunun bilgisizliği ve iç istihbarat teşkilatı bizi çok yaraladı. Biz hükümetin günah keçisi olduk.Bizi haftalar öncesinde uyardılar. Kalabalığın ana yollara vardığını gösterdiler. Ateşli balonlar göndererek tarlaları yaktılar ve ordu bir şekilde onları ciddiye almadı. Tüm ihtiyaçlarımız karşıladılar. Bunun için onlara kredi veririm, oldukça kibarlardı. Temizlendiğimizden ve yemek yediğimizden emin oldular. Onlarla aynı yemeği yedik” ifadesinde bulundu.

Annesiyle beraber 83 yaşındaki babası Oded’in de kaçırıldığını belirten kızları Sharone Lifschitz, çiftin “hayatları boyunca barış ve insan hakları aktivisti olduklarını” söyledi. Oded Liftschitz’in hali hazırda Hamas’ın elindeki tutsaklığı sürüyor.

rehine-1


 

Editör: Nehir Durdağı