EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Süreci başlattık!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 12. İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı'da bir konuşma yaptı.

Albayrak'ın konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

- Aktif büyüklüğü olarak pazar payı yüzde 2,4'ten 6.5'e yükselmiştir. Emeklilik yatırım fonları içinde katılım fonları da hızla artarak yüzde 16'lı seviyelere kadar ulaşmıştır. 

- Tüm bu olumlu göstergelere rağmen gelinen noktada katılım finans kuruluşlarının sahip olduğu noktayı henüz yeterince değerlendiremediğini görüyoruz. 

- Bu kuruluşların hakkettikleri pazar payına kavuşabilmesi için ürün ve hizmet çeşitliliği ile fiyatlamada konvansiyonel finans kuruluşlarıyla rekabet edebilecek seviyeye gelmeleri gerekmektedir.

- Bunun için hem finans hem de fıkıh eğitimi almış piyasayı hem de müşterilerinin ihtiyaçlarını iyi anlayan yüksek nitelikli insan kaynağına ihtiyaç vardır.

- Türkiye'de faizsiz finans dendiğinde akla ilk katılım finans kuruluşları gelmektedir. Oysa ki faizsiz finansın sermaye piyasaları ve sigortacılıkta da çok büyük potansiyeli mevcuttur.

-  Bu anlamda katılım sigortacılığını teşvik edici maliyette yapı geliştirilerek her türlü risk grubuna hitap edecek düzenlemeleri devreye almaya başladık. Ülke kaynaklarının yurtdışına akışının önüne geçmek için katılım fonu kurma sürecini başlattık.