Ve tabi, sürekli pompalanan, erken seçim senaryoları.

CHP ve İP’in sürekli dillendirdikleri, toplumu kırk kere söylenirse olur algısına hapsetmeye çalıştıkları süreçteyiz. İyi Partili Erozan’ın “yılın ikinci arısında hükumeti devralacağız” gibi iddialı söyleminden sonra, Kılıçdaroğlu ‘Sonbaharda seçim’den bahsetti.

Acelelerinin sebebi çok. Tek tek sayalım. CHP açısından, Muharrem İncenin ‘memleket hareketi’ var. Birkaç ay sonra seçim kararı alınırsa, o tehdit berhava edilmiş olur. CHP güç kaybetmez.İP içinde aynı durum. Ümit Özdağ’lı olası parti ve onun İP’e yönelik yıkıcı eleştirilerinden korunmak için acilen seçime girip, daha fazla yıpranmamaları gerek.

Onlara göre, hükumet pandeminin olumsuz şartlarından etkilenmiş durumda. Bazı işyerlerinin zaman zaman kapanması, işsizlik, gençlerin okula gidemeyişini sürekli kullanmak gibi, sosyal medyada saldırılarını diri tuttukları dönemdeyiz.

Mart sonunda Cumhur ittifakı partileri, kurultaylarını yaptı. Bu arada mutasyonlu virüsün bulaşıcılığın fazla oluşu sebebiyle de, önceden öngörüldüğü gibi günlük vaka sayısı artmaktaydı. MHP kurultayı öncesinde rakam 20 bin, AKP kurultayındaysa 30 bine dayanmıştı. Salona girecek delegelere kovid testi yapılmış olmasına rağmen, CHP-İP, salgının artmasını bu iki kurultaya bağlayacak kadar gözü dönmüş davrandı.

Sonbaharda ‘seçim olma’ senaryosuna dönersek, MHP lideri ‘zamanında olacak’ çıkışıyla hevesi kursaklarında bıraktıysa da, elbette vazgeçmeyecekler. Bu zorlu şartları daha da ağırlaştırmak için ellerinden geleni yapacaklar. Bunların iktidarını düşünmek istemiyor insan. FETÖ rövanş alacak, PKK partisi eski hadsiz isyankarlığı ile her yana destursuzca saldıracak.

Allah korusun.

***

PKK PARTİSİNİN VEKİLLERİNİN CHP’YE GEÇME DURUMU

Erken seçim çığırtkanlığı gibi bir başka mevzu, HDP’nin 55 vekili ile CHP’ye geçeceği iddiası. Bir yandan HDP boşaldığı için partinin kapatılmasını önleyecekler, diğer yandan da İP ve SP’ni Millet İttifakı içinde HDP ile değil, sadece CHP ile ittifak yapacakları algısına vatandaşı hapsetmek.

Farkında iseniz, Millet ittifakı “oynak vekillik” ve yanar döner siyaseti topluma montelemeyi neredeyse başaracaklar. Sosyal medya yolu ile beyinlerini yalanla yıkadıkları kitleleri var.

Neyse efendim, CHP-İP, olası partilerle ve ‘Seçim –Siyasi Partiler’ kanunda değişiklik olmadan, iktidarı seçime zorlayacak argüman peşinde.

Defolu HDP’li vekillerin CHP’ye transferi sonrasında, şu durum merak konusu. HDP’ye kapatma davası açılma sebebi vekiller ve eylemleri, CHP’ye geçince aklanıyor mu? Ya da CHP, devlete başkaldırının odak noktası olmaya mı hazırlanıyor? “hadi kolaysa devleti kuran partiyi kapatın’ bakalım mı diyecek? Gazi Olayları olarak adlandırılabilecek kitlesel eylemler, CHP tabanında mı vücut bulacak?

Bunu nerden anlıyoruz? CHP Liderinin HDP hakkında “Yanlışı olursa söyleriz” çıkışından. Şundan faydalanıyor. Bu dava süreci başladı ama neticelenene kadar HDP tabanını kullanmaya, bu partiyi ve hedefini korumaya kararlılar.

Bu da bize gösteriyor ki, Cumhur İttifakı oyalanmayı bırakıp, ‘terörle iltisaklı birey, partilere gerekli cezai işlem kadar, seçimlere girmesini, onlarla işbirliği yapanların uyarılması” gibi, Türk Devletinin bekasını koruyucu kanunları bir an önce çıkarılması gerekiyor.