2023 Haziran yaklaşırken helalleşme adı altında seçime yönelik manifesto açıklayan, iddiaları söylemden öteye gitmeyen ve her gün söylediğini bir gün sonra unutan, iddialarının altını hiçbir zaman dolduramayan bir genel başkan olarak Kılıçdaroğlu, samimi davranıp önce şunları söylemeli.

CHP'nin Genel Başkanı olarak partimin bütün bakiyesini sırtıma alıp helalleşme için yola çıkıyorum. Yaptığımız tüm yanlışlardan dolayı milletimden özür diliyorum demesi gerek.

CHP olarak açıkça 'Biz şu dönemlerde bunları yaptık. Milletimizden özür diliyoruz, af diliyoruz.' Diyebilmeli. Helalleşmeden önce bir özür dilemesi gerekir çünkü ortada yaşanmış acılar, zulümler ve haksızlıklar var. On binlerce, milyonlarca insanın hakkı CHP etkisiyle gasp edilmişti.

Sırf anneleri kapalı babaları takkeli, sakallı diye çocuklar askeri okullara alınmamış ve imam hatip mezunları polis dahi yapılmamıştı. 28 Şubat süreci ve daha önceki süreçlerde başörtülü olduğu için hanım kardeşlerimiz üniversitelerden çıkartılmış, meslekten atılmıştı.

Bu zulümlerin serbestisini AYM' ne taşıyan ve iptal başvurusuna Kılıçdaroğlu imza atmıştı. Şimdi bizzat yaptıklarından bir özür dilemesi gerekir. Bunları biz yaptık milletimizden özür diliyoruz, yanlış yapmışız, hatamızı anladık affımızı istiyoruz der.

Parti içinde geçmişi öven yaptıkları yanlışlarla gurur duyanlara da tepki gösterirse, çıktığı yolda samimi olduğu anlaşılır. Helalleşmek için samimiyet kucağını geniş açmalı, bir tarafı kucaklarken gider tarafı dışarda tutmamak gerek! “Ali İsmail Korkmaz’ı listeye alırken,” Eren Bülbül ve Yasin Börü’yü de hatırlamazsa samimiyeti sorgulanır.

Kendi döneminle ilgisi olmayan “Diyarbakır hapishanesi mahkûmlarıyla helalleşeceğiz” Dereken; Masum çocuklarını teröre kaptıran Diyarbakır’ın evlat acısı çeken mağduru annelerini de unutmaması gerek!

Helalleşmeden önce kurucu irade ruhuna dönmek, teröristlere ve terör destekçilerine karşı içeride ve dışarıda milli net bir tavır koymak, saflarını açıkça belirlemeleri gerekir.

Yoksa bu aziz millet; Helalleşmeden en mutlu kesim olan FETÖ’ nün “helal olsun” paylaşımlarıyla, HDP’ li Demirtaş’ın “Mutluluk duyuyorum yürekten destekliyorum” çığlıkları atarsa, sizlerle helalleşmez.

-Terörle mücadele tezkeresine 'hayır' diyen ve HDP ile iş birliği yapan CHP ile helalleşmez.

-Azerbaycan'a Türkiye cihatçı gönderiyor diye suçlayan parti ile hiç helalleşmez.

-Ülkesini yabancı büyükelçilere şikâyet eden parti ile helalleşmez.

-Milletinden değil de ABD' den umut bekleyenlerle millet helalleşmez.

-PKK'ya binlerce tır dolusu silah hibe eden ABD'ye ses çıkarmıyorsan millet helalleşmez

-Ülkemizin çevresine asker ve silah yığan ABD'ye tek kelime itiraz etmiyorsan helalleşmez.

-Yurtdışında “Türkiye'ye sakın ha yatırım yapmayın” diyenlerle helalleşmez.

-Kurucu parti olduğunu unutup “Doğu Akdeniz'de ne işimiz var” dersen millet helalleşmez.

-Milletin onur mücadelesi 15 Temmuz’a, Gazi Meclisin bombalanmasına “tiyatro' der alay edersen” millet helalleşmez.

-15 Temmuz sonrası yargılamalara ve KHK uygulamalarının sonlandırılması için Anayasa Mahkemesine başvurursan helalleşmez.

- “Darbe olursa tankın önüne ilk ben çıkarım” deyip darbe gecesi tankların arasından kaçarak, belediye başkanının evine saklanırsan millet helalleşmez.

-Yenikapı'ya gidip Önce “FETÖ devlete sızmış” der, sonra o FETÖ' cüler temizlenince KHK mağduru ilan edersen helalleşmez.

-Bacısına küfredilen şehit yakınına 'hiç kimse şehit yakınına küfredemez' demez oy kaygısıyla tepki veremezsen helalleşmez. Bunların hiçbiriyle helalleşemiyorsanız, Atatürk diyemeyenleri partinin üst idaresinde yer verip, partiden attığın gerçek Atatürkçülerle helalleş.

-Parti içinde Taciz ve tecavüze uğrayan mağdurlar ve yakınlarıyla helalleş...

-Hayatta olan kendi partinde siyasilerle helalleşebileceklerin de var elbette...

-CHP ve zihniyetine maruz kalanlar ve dahi hayatta olanlardan, mesela önce kasetle koltuğuna oturduğunuz Baykal’la helalleş...

-Basın ve ifade özgürlüğünü savunurken, CNN çıktığı için partiden attığın siyasetçilerle helalleş…

-Atatürk’ün koltuğunda otururken, parti dışına attığın Atatürkçü ve ulusalcı siyasetçilerle helalleş. Bunlarla da helalleşmiyorsan; “Hiçbir işçiyi işten çıkarmayacağız, namus sözü veriyorum.” Deyip İBB’ den işten attığınız binlerce işsiz kalan emekçilerle helalleş...

Bunların hiçbirini yapamıyorsan, kurucu parti olarak, yurtdışına sürekli şikâyet ettiğin Türkiye ile Türk Milleti ile helalleş...

Samimi ol seçime doğru giderken,HDP tabanını ve hatta muhafazakâr tabanı bu helalleşme içine sokmaya çalışma!..