Yüce Allah Hz. Yûnus’u Irak’taki Musul toprağında bulunan putçu Ninova halkına peygamber olarak gönderdi. O uzun süre onlara uyarılarda bulundu ancak onu dinlemediler. O da kızgınlıkla üç gün sonra azaba uğrayacaklarını söyleyip onlardan ayrıldı.

Onun ayrılma sebebinin kavminin tehdi Hz. Yûnus Peygamber Kur’ân’da adı geçen davet önderlerindendir. Yûnus (a.s.)’ın ismi Kur’ân-ı Kerim’de dört yerde geçmektedir. İki yerde de.. Zü’n-Nûn’ ve Sahibü’l-Hût’ yani balık sahibi lakabıyla geçmektedir. Yüce Allah Hz. Yûnus’u Irak’taki Musul toprağında bulunan putçu Ninova halkına peygamber olarak gönderdi.

O uzun süre onlara uyarılarda bulundu ancak onu dinlemediler. O da kızgınlıkla üç gün sonra azaba uğrayacaklarını söyleyip onlardan ayrıldı. Onun ayrılma sebebinin kavminin tehditle peşine düşmesi Yûnus Peygamber’in de onların şerrinden kaçıp gitmesi olduğu da söylenmiştir. Onun bu ayrılışı kızgınlık ve aceleyle Allah’ın emir ve izni gelmeden olmuştu. Hâlbuki bir peygamber bir davetçi için yılgınlık göstermek ve zamanı gelmeden cepheyi terk etmek yakışık almazdı.

Onlar Yûnus’u Aramaya Başladılar Yûnus Peygamber kavminden ayrılıp gidince kavmi ona karşı yaptıklarının yanlış olduğunu anladı pişmanlık duyup tevbeye sığındılar günlerce ağlaştılar. Yüce Rabb’imiz de onları affetti. Bu sefer onlar Yûnus’u aramaya başladılar. Hz. Yûnus ise kavminden ayrılıp bir deniz kenarına vardı yolculuğa hazır bir gemi gördü ve hemen ona bindi. Gemi denizin ortasında şiddetli bir fırtınaya yakalandı batma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Gemidekiler aramızda bir günahkâr var onu bulup denize atalım ki batmaktan kurtulalım dediler ve kura çekerek Hz. Yûnus’u denize attılar. Denizde bir balık onu yuttu. Hz. Yûnus balığın karnında ‘’Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzîh ederim. Gerçekten ben zâlimlerden oldum’’ diye duâ etti. Yüce Allah da duâsını kabul etti. Balık onu sâhile attı. Hz. Yûnus bir müddet orada kendisine geldi ve kavmine döndü. İman eden kavminin başına geçti ve onlarla birlikte Yüce Mevlâ’nın dilediği bir süre daha yaşadı. Böylece kavmi helak olmaktan kurtuldu Yûnus Peygamber de kavmine kavuşmuş oldu.