İnsanın hayatında göstereceği bazı küçük fakat samimi davranışlar kendisine büyük kazançlar sağlayabilir.

İbadetin anlamınınhayatın pek çok yönünü kapsayacak şekilde genişleten Resulullah, insanların yaptığı ve yapmalarını tavsiye ettiği pek çok davranışı sadaka olarak kabul etmiştir.

Ona göre kişinin yolda insanlara eziyet veren bir şeyi gidermesi sadakadır.

Aile fertlerinin geçimini helal yoldan sağlaması sadakadır, güzel bir söz söylemesi, iki kişinin arasını bulması, bineğine binmede yahut eşyasını yüklemede insanlara yardımcı olması, müslüman kardeşinin yüzüne gülümsemesi sadakadır.(Müslim).

Zaten sadaka, anlam itibariyle doğruluk, güzellik, sadakat, samimiyet ve iyilik demektir.

İyi niyet ve sadece Allah'a bağlılığın bir göstegesi olarak yapılan her davranış sadaka, dolaysila ibadettir.

Allaha kulluk kastıyla yapılmayan bir iş ne kadar büyük olursa olsun küçüktür, değersizdir ; Allah'a kulluk kastıyla ve samimiyetle yapılan bir işde ne kadar küçük olursa olsun büyük ve değerlidir.

***

Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel ögütle davet et; onlarla en güzel yöntemle tartış.

Kuşkusuz senin Rabbin, yolundan sapanların kim olduğunu en iyi bilendir. O, doğru yolda bulunanları da çok iyi bilir.(Nahl; 16/ 125)

Sadaka verin. Zira insanlar için öyle bir zaman gelecekki, kişi elinde sadakasıyla dolaşacak ve sadakayı kabul edecek bir kimseyi bulamayacak.(Buhari).

Lokman oğluna öğüt verirken şöyle dedi; Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.(Lokman; 11/ 17).