Hak dostlarından İbrahim Edhem Hazretlerine sormuşlar:

Ettiğimiz dualar neden kabul olmuyor?

Hazret, şöyle buyurmuş: '' Hakkı bilirsiniz, buyruğunu tutmazsınız! Peygamberi bilirsiniz, sünnetlerini yerine getiremezsiniz!

Kur'an okursunuz, fakat onunla amel etmezsiniz! Hak Tealanın nimetlerini yersiniz, şükür eda etmezsiniz! Cenneti bilirsiniz, onu kazanmak için gereken gayreti göstermezsiniz!

Cehennemi bilirsiniz, endişe duymazsınız! Ölüm vardır dersiniz, hazırlanmazsınız! Atanız- ananız ve ölülerinizi kendi ellerinizle kabre koyarsınız, lakin ibret almazsınız.

Böyle olunca, bu kadar gaflette olan bir kimsenin duası nasıl müstecap ola!'' .Unutmayalım ki İslam, '' Cenabı Hakka kısmen değil tam teslim olmaktır. Dolayısıyla Müslüman, İslamın kaidelerini hayatının hiçbir safhasında bir kenarda unutmamalıdır.

Şimdi Cenabı Hakkın emrini yerine getirirsem; şu dünyevi menfaat  ne olacak?  '' gibi nefsani kuruntuları bir tarafa bırakmalı ve her halükarda ; '' Benim için mühim olan nefsim değil, Senin hükmündür ya Rabbi! İşittim ve itaat ettim !'' demelidir. Aksi takdirde şu ilahi tehdidin muhatabı olmaktan sakınmalıdır: Resulüm! De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabanız, kazandığınız mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız meskenler size Allah'tan, Resulünden ve Allah ve Allah yolunda cihad etmekten daha daha sevgili ise, artık Allah emrini getirinceye kadar bekleyin. Allah fasıklar topluluğunu doğru yola erdirmez.'' (et-Tevbe; 24).

Tabiinden Vehb bin Münebbih Hazretlerine (La İlahe İllallah) sözü, Cennetin anahtarı değil mi''? diye sorulduğunda: Evet ,öyledir, fakat her anahtarın mutlaka dişleri vardır. Dişleri olan anahtarı getirirsen kapı sana açılır, yoksa açılmaz'' cevabını vermiştir.''(Buhari)

Bayezidi Bistami hazretlerine de talebelerinden biri: Kelime'i tevhid, yani ; (La İlahe İllallah'' sözü Cennetin anahtarıdır, buyuruyor, O halde bizi bu kadar sıkıştırarak korkutmasına gerek var mı? diye sordu. 

Hazret şöyle buyurdu: '' Doğru. Fakat şu da bir gerçektir ki dişleri olmayan bir anahtar kapıyı açmaz. Kelime İ Tevhid  anahtarının dişleri şunlardır: 

1-Yalan, gıybet ve emsali kötü sözlerden arınmış bir dil,

2- Hile ve hıyanetten arınmış dosdoğru bir kalb,

3- Haram ve şüpheli şeylerden korunmuş bir mide,

4- Gurur, kibir, gösteriş gibi nefesini gayelerden ve manevi arızalardan arındırılmış salih ameller''