Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, Anayasa Mahkemesi ve İçişleri Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Göç ve İnsan Hakları Uluslararası İstişare Konferansı" gerçekleştirildi. Konferansta, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’nin göç yönetimi ve insan hakları konusundaki yaklaşımlarını detaylandıran bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin Göç Yönetiminde İnsan Haklarına Dayalı Politikaları

Bakan Yerlikaya, göçün tarihi bir olgu olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin göç yönetimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde yürüttüğünü belirtti. Yerlikaya, Türkiye’nin hem düzenli göç politikalarını teşvik ettiğini hem de savaş ve çatışmalardan kaçan mazlumlara kapılarını açtığını ifade etti.

Bakan, Türkiye'nin 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancıya, 3 milyon 89 bin 904 Suriyeliye ve 213 bin 169 uluslararası koruma altındaki yabancıya ev sahipliği yaptığını açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin 1951 Cenevre Sözleşmesi ve 1967 Protokolü gibi uluslararası mülteci hukuku belgelerine taraf olduğunu hatırlatarak, göçmenlerin temel haklarını güvence altına aldığını belirtti.

Göç ve Güvenlik Dengesi

Yerlikaya, göçün insan hayatını önceleyen bir anlayışla yönetildiğini ancak kamu düzeni ve güvenliğinden taviz verilmediğini ifade etti. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun, göç yönetimine köklü değişiklikler getirdiğini belirtti ve bu kanunun göçmenlerin haklarını güvence altına alırken, kamu güvenliği için de etkin önlemler içerdiğini vurguladı.

Düzensiz göçle mücadeleye de değinen Yerlikaya, Türkiye'nin sınır dışı süreçlerini uluslararası hukuk çerçevesinde yürüttüğünü belirterek, geri gönderme merkezlerinde "kötü muameleye sıfır tolerans" prensibiyle hareket ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, depreme karşı zemini en sağlam 21 ili açıkladı Prof. Dr. Ahmet Ercan, depreme karşı zemini en sağlam 21 ili açıkladı

Göçte Teknoloji Kullanımı ve Yardım Hatları

Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede Mobil Göç Noktası araçlarının etkin bir rol oynadığını, bu araçlar sayesinde 1 milyon 678 bin kimlik kontrolü yapıldığını ve 142 bin düzensiz göçmenin tespit edilerek geri gönderme merkezlerine yönlendirildiğini açıkladı. Ayrıca, 5 dilde hizmet veren YİMER 157 çağrı merkezinin, 20 milyondan fazla çağrı alarak göçmenlere yönelik acil yardım ve bilgi taleplerine cevap verdiğini ve 15 binden fazla hayat kurtardığını belirtti.

Konferansa Yüksek Düzeyde Katılım

Konferansa, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Prof. Dr. Saadet Yüksel ve birçok yerli ve yabancı yargı mensubu katıldı. Azerbaycan, Romanya ve Moldova’dan da Anayasa Mahkemesi üyeleri etkinlikte yer aldı.

Editör: İrem Nur Kaya