İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron,İngiltere'nin Filistin Devleti'ni bir an önce tanımak için hazır olduğunu söyledi.

Cameron, Orta Doğu'da barışı teşvik etmek için Filistinlilere siyasi bir ufuk verilmesi gerektiğini belirtti. Westminster'da düzenlenen bir resepsiyonda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İngiltere'nin bir Filistin devletinin nasıl olacağını ortaya koyma sorumluluğu olduğunu vurguladı.Filistin halkına iki devletli bir çözüme doğru "geri dönüşü olmayan bir ilerleme" gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Orta Doğu Konseyi'ne verdiği demeçte konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, "Bu gerçekleştiğinde, müttefiklerimizle birlikte, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere bir Filistin devletini tanıma konusuna bakacağız" ifadesinde bulundu.İngiltere Dışişleri Bakanı ayrıca İsrail'i Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesine izin vermeye çağırdı ve hayati önem taşıyan İngiliz ve diğer yardımların sınırdan geri gönderilmesinin "gülünç" olduğunu aktardı.

Cameron, son 30 yılın İsrail için bir başarısızlık öyküsü olduğunu çünkü vatandaşlarına güvenlik sağlayamadığını belirtti.Ancak bu başarısızlığın kabul edilmesiyle barış ve ilerleme sağlanabileceğini söyledi.

Cameron, İngiltere'nin Filistin devletini nihai barış anlaşmasının bir parçası olarak değil, daha önce, müzakereler sırasında resmi ve diplomatik olarak tanımasını öneriyor. Aynı zamanda, Gazze'yi yönetebilecek "teknokrat ve iyi liderlerden" oluşan yeni bir Filistin otoritesinin "hızlı bir şekilde kurulması" gerektiğini belirtiyor.

ABD'de üniversitelerde İsrail karşıtı protestolar yayılıyor: Çok sayıda öğrenci gözaltında! ABD'de üniversitelerde İsrail karşıtı protestolar yayılıyor: Çok sayıda öğrenci gözaltında!

Cameron şu söylemlerde bulundu; "Bununla birlikte, neredeyse hepsinden önemlisi, Filistin halkına siyasi bir ufuk vermektir ki böylece iki devletli bir çözüme ve daha da önemlisi bir Filistin devletinin kurulmasına doğru geri dönüşü olmayan bir ilerleme kaydedileceğini görebilsinler. Bu konuda sorumluluğumuz var çünkü bir Filistin devletinin neye benzeyeceğini, nelerden oluşacağını, nasıl işleyeceğini ortaya koymaya başlamalıyız ve en önemlisi de bu gerçekleştikçe müttefiklerimizle birlikte Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere bir Filistin devletini tanıma konusunu ele alacağız."

İngiliz Dışişleri Bakanı uzun vadeli bir anlaşmanın parçası olarak İsrail'in tüm rehinelerin serbest bırakıldığını görmesi, HAMAS'ın İsrail'e saldırı düzenleyemeyeceğinin ve lider kadrosunun Gazze'yi terk ettiğinin garanti edilmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in 30 yıldır başarısız olduğunu vurgulayarak; ''Eğer son 30 yıl bize bir şey anlatıyorsa, bu bir başarısızlık hikayesidir. Nihayetinde bu İsrail için bir başarısızlık hikayesidir çünkü evet, büyüyen bir ekonomileri vardı, evet yaşam standartları yükseliyordu, evet savunmaya, güvenliğe, duvarlara ve diğer şeylere yatırım yaptılar ama bir devletin en çok istediği şeyi, her ailenin istediği şeyi, yani güvenliği sağlayamadılar. Dolayısıyla son 30 yıl başarısızlıkla sonuçlandı. İsrail ancak bu başarısızlığı kabul ederek ve gerçek barış ve ilerlemenin faydalarının savaşa geri dönmenin faydalarından daha büyük olduğunda geleceğini kabul etmek suretiyle öz eleştiri yapmalıdır.'' ifadesinde bulundu.

Editör: Nehir Durdağı