Çocukların  yetişmesinde sevgi nasıl belirleyici bir role sahip  yaşlılar da aynı şekilde sevgiyle, hayata tutunurlar. yaşlılıkta insan, içinde bulunduğu dönem dolaıysıyla  fazlasıyla duygusaldır.

İlgiye ve sevgiye çocuklar kadar muhtaçtır.

 Hz. Peygamberin sav yaşlılarla iletişimi bu konuda bizlere yol gösterici  örneklerle doludur. Büyüklere ikram edilmesinin sevap olduğunu  belirten Hz. Peygambet, çevresindeki yaşlılara hürmet ve saygı göstermiş ikramlarda bulunmuştur.Büyüklerimiz aslında bizden çok şey istemiyorlar. Onların ihtiyacı biraz ilgi, biraz sevgi.

Kendilerini  rahat hissedecekleri sıcak bir aile ortamı. Sevecen bir bakış, içten gelen bir tebessüm...Yaşlı ve düşkün hale gelmiş anne ve babasına , büyüklerine bakmaktan kaçınan şefkat ve sevgi göstermeyen, onlara karşı hatalı  ve kusurlu davranışlarda bulunanlara peygamberimiz sav İn uyarısı çok manidardır; '' Küçüklerimize şefkat  göstermeyen ve büyüklerimize değer ve saygı göstermeyen bizden değildir.''. (Tirmizi)

HADİS  MEDRESELERİ: DARÜLHADİS...

Yer, mekan, ev gibi anlamlara gelen dar ile hadis kelimesinden oluşan Darülhadis, hadis okutulan yer demektir. Hz. Peygamberin kadın erkek herkese ders verdiği Mescidi Nebevi daimi talebeleri olan ehli suffe ile adeta bir medrese hüviyyetini taşıyordu.

Darülhadislerde Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai Ahmed İbn. Hanbelin Müsnedi gibi meşhur hadis kitapları okutuluyordu.

Öğretim üyeliği derecelerinin en yükseği olan darülhadis meşihatına bilhassa hadis ilminde en üst seviyelerde olanlar rivayet ve dirayet ilmini en iyi bilenler tayin edilirdi. 

Buralarda okuyabilmek için genel eğitim veren medreselerde belli bir seviyeye kadar çıkmak gerekiyordu.

İlk devir Osmanlı darülhadis lerinin  en meşhuru, 2. Murad'ın Edirne'de yaptırdığı Darülhadis Medresesi Dir. Halkın eğitilmesinde, birlik ve beraberliğin sağlanmasında hizmet veren eğitim müesseselerinden biri olan darülhadis yapımına özellikle devletin duraklama ve gerileme girdiği  zamanlarda  hız verilmesi dikkat çekicidir.

HADİS: Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk, hayra ve iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyeye söyleye Allah katında sıddık doğru sözlü, doğruyu tasdik eden diye kaydedilir.

(Müslim)

AYET: Rabbimiz! Biz Rabbinize iman edin diye imana çağıran bir davetçi işittik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla. Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al. (Ali İmran; 1192)