FETHİYE, adının Telmessos olduğu antik dönemlerde bile modern bir şehir. Tarihi o kadar eskiye dayanıyor ki, o günden bugüne kadar görüp de etkilenmeyen olmamış. Doğası harika. Denizi süper. Günümüzde de turizmin gözbebeği. Daha şehir içine girer girmez tarih çıkıyor karşınıza: Amnitas Kaya Mezarları. Kent merkezindeki yat limanından günlük teknek turları düzenleniyor.
Lafı fazla uzatmadan turumuza başlayalım.
Kaya Mezarları: Limana 1.5 kilometre mesafede. 98 merdivenli. MÖ 4. yüzyıldan kalma. Likya döneminin üst düzey yöneticilerine ait iki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapaktan oluşan kaya oyma mezarları.
 
PLAJLAR VE KOYLAR
 
Çalış Plajı:  Fethiye'ye 5 kilometre. 4 kilometrelik kumsala sahip. Caretta caretta deniz kaplumbağalarının kuluçka alanlarından biri. Muhteşem gün batımı yaşanıyor. 
 
Müthiş koyları da var Fethiye'nin. Katrancı, Günlüklü (Sığla), Küçük ve Büyük Boncuklu, Kargı bunlardan bazıları. Hepsinin de denizi süper.  Hele Kabak Koyu ve "Efendi Toranaga"... Üç yönü dik dağlarla çevrili ve önü deniz olarak bu koya ilk olarak 1996'da uzun yolu yürüyerek ulaştım çok güzel bir yer.  Şu anda araçla gitmek mümkün. Mutlaka görülmeli.
12 Adalar'ı geçmek olmaz. Adını 15. yüzyılda bölgede bulunan Rodos şövalyelerinden alan Şövalye Adası'na deniz dolmuşlarıyla ulaşabilirsiniz.
Ulaşımın sadece tekneyle sağlandığı Turunçpınarı Koyu da güzel, Gemiler Koyu da.
Belcekız Plajı: Uzun altın sarısı kumlar ve turkuaz rengi deniziyle muhteşem bir bölge. Yamaç paraşütü tutkunlarının iniş pisti ile yanyana. 
Kıdrak Plajı: Nefis kumsal, turkuaz renkli denize sahip. Kumsalın arkası ağaçlık. Büfe, restoran, mangal ve piknik masaları, duş ve tuvaletler var. Denizi dalgasız ve sığ.
 
 
YAMAÇ PARAŞÜTÜ
 
Fethiye yamaç paraşütüyle anılır. 2100 metrelik Babadağ'daki 1700 metre yükseklikte bulunan pist dağ üzerinde yamaç paraşütü için 3 tane pistten birisi. Atlamadan olmaz.
 
Birinci derecede doğal sit alanı olan Kelebekler Vadisi'ni de görün. Az daha kaybediyorduk burayı. Neredeyse satılacaktı. Yazdığım haberlerin çok sayıda gazetelerin manşetinde yer almasıyla satışı durduruldu. Adını Temmuz ve Eylül ayları arasında görülen "Jarsey Tiger" adlı kelebeklerden alıyor. 
 
Bir de Saklıkent var. Fethiye'ye 50 kilometre. Ama gidince bu yolu katetmeye değer olduğunu göreceksiniz. Uzunluğu 18 kilometre. Yüksekliği yer yer 621 metreyi buluyor. Kanyon içine gizlenmiş eşsiz ötesi bir doğa arikası. Elbette ki buranın 500 metre gerisindeki Gizlikent Şelalesi'ni de atlamayalım.
 
LİKYA YOLU
 
Likya Yolu Fethiye Antalya arasında ve dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından birisi. Yolun ilk bölümünde Uzunyurt (Faralya), Dodurga köyleri, Sdyma, Pınara-Letoon-Xanthos antik kentleri ve dünyaca ünlü Patara antik kent ve plajı yer alıyor.
Bizans döneminde de Aziz Nicholas'ın doğum yeri olarak ünlenen Patara, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında, Caretta caretta'ların da yuvalama alanı.
 
 
Kayaköy: 14. Yüzyılda kurulan Rum yerleşimi. Eski adı Levissi. 1922'de nüfus mübadelesiyle Batı Trakya ve Yunan Adalarından getirilen Türklerin yerleştiği Karaköy'de setler üzerindeki evler bir diğerinin güneşini kesmeyecek şekilde yapılmış. Mutlaka gezilmeli. 
 
MAVİ BAYRAKLI ÖLÜDENİZ
 
Ölüdeniz: Mavi bayraklı dünyaca ünlü ve Fethiye'ye dolmuşlarla ulaşım var. Ölüdeniz girişi ücretli. Koy kartpostalları süslüyor. Turkuaz mavisi deniziyle muhteşem ötesi.
Tlos Antik Kenti: Likya Federe Birliği'nin 6 büyük kentinden biri ve spor merkezi. Uçan kanatlı atı Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte'nin yaşadığı kent. Ev tipi mezarlar, kent akropol doğal kayasında mezarlık ve Bellaforonte'ye adanan kral mezarları bulunuyor.
Letoon: Likya Federe Birliği'nin dini merkezi olan bölge. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuş. Tanrıça Leto, Tanrıça Artemis ve Tanrıça Apollon'a adanmış 3 tapınağı ile ünlü olan Letoon, 1988'de kültürel miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.
Telmesssos Antik Kenti: Adını tanrı Apollon'nun oğlu Telmessos'tan almış. Telmessos, erken Roma döneminde inşa edilip MS 2. yüzyılda onarım geçiren 5000 kişi kapasiteli antik tiyatrosuyla öne çıkıyor.